Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Бізнес-спільнота позитивно оцінює запроваджені зміни в роботі митних органів – результати опитування експортерів та імпортерів

За результатами п’ятої хвилі Щорічного опитування українських експортерів та імпортерів 2020 року робота держмитниці за останні півроку покращилась в цілому з точки зору бізнесу. Значення індексу сприйняття роботи митниці (СРМ) зросло і досягло 0,43 на шкалі від -1 до 1. Це найвищий результат за час проведення спостережень, що означає позитивне сприйняття бізнесом митної реформи.

Заступник Міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук взяв участь в онлайн-форумі, на якому були презентовані результати дослідження. У своєму виступі він підкреслив важливість для діяльності Мінфіну зворотного зв’язку з бізнесом.

«Основна наша задача – мінімізувати перешкоди під час здійснення митного оформлення товарів, як всередині, так і на кордоні, звичайно, із урахуванням усіх безпекових інструментів. Тому приємно бачити високу оцінку бізнесу нашої діяльності.  Ми й надалі будемо уважно слухати, які ще недоліки на митниці ви бачите, що позитивно оцінюєте і що треба доопрацювати», – зазначив Юрій Драганчук, а також розповів про найближчі плани у проведенні реформи Держмитслужби.

«Плани у нас грандіозні й амбіційні, продовжується період імплементації багатьох ініціатив: це і розвиток ІТ-рішень, й підвищення інституційної спроможності митниці шляхом переходу Держмитслужби до моделі єдиної юридичної особи, реалізації експериментального проекту щодо тестування посадових осіб митних органів з питань кваліфікації та благонадійності тощо.  Міністерство фінансів тісно співпрацює з Держмитслужбою у цих напрямах, а також дослухаємось до голосу бізнесу – тих людей, для яких ми працюємо», – повідомив заступник Міністра фінансів.

Результати опитування показали, що 23% підприємців не бачать жодних проблем у роботі митниці, це удвічі більше ніж у 2016 році. Загалом, понад 80% опитаних позитивно оцінили роботу митниці. Разом із тим, більшість опитаних вважає, що митниці все ще потрібні зміни. Серед ключових проблем – недосконале митне законодавство та свідоме, на думку бізнесу, завищення митної вартості товарів на митниці.

Дослідження проведено Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій в рамках реалізації проєкту Підтримка Громадської Ініціативи «За чесну та прозору митницю» за фінансової підтримки Європейського Союзу, МФ «Відродження» та Atlas Network.

Короткий Звіт "Спрощення процедур торгівлі в Україні: реформа у митній сфері очима бізнесу" (ЗАВАНТАЖИТИ).