Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Боргове навантаження на економіку України продовжує знижуватися - грудневий макроогляд від Мінфіну

Міністерство фінансів продовжує послідовно здійснювати ефективну політику управління державним боргом і зменшує розмір державного боргу по відношенню до ВВП. Зусиллями команди Міністерства вдалося збільшити частку боргу номінованого в гривні, зменшити дохідність за запозиченнями та подовжити термін обігу ОВДП. 

За 2019 рік Україні вдалося кардинально знизити ставки як по гривневим, так і по валютних запозиченнях. Зокрема дохідність за ОВДП, номінованих в доларі США, опустилась  до рекордних 3,4%, а в Євро - до 2,22%.

У 2019 році Міністерство фінансів розмістило довгострокові ОВДП зі строком погашення в лютому 2025 року.

 Про борг, бюджет та взагалі про макроекономічну ситуацію йдеться в грудневому випуску Макроекономічного огляду. Резюме випуску виглядає так:

- Інфляція споживчих цін сповільнилась до 5,1% р/р у листопаді, що відповідає цілі інфляції, визначеній НБУ. Інші показники інфляції також знижуються, зокрема ІЦВ у листопаді склав -4.5% р/р (+16.5%  у листопаді 2018 р.), індекс базової інфляції - 4.8% р/р .  Сповільнення інфляції на фоні ухвалення Staff-level agreement МВФ, виваженої фіскальної політики та сприятливої економічної ситуації створили передумови для Правління НБУ відчутно знизити облікову ставку у грудні на 2 в.п. до 13,5% (попереднє зниження відбулось в жовтні на 1 в.п.).

- Одним з ключових факторів уповільнення інфляції протягом 2019 року є зміцнення обмінного курсу гривні до долара США (середнє значення). Основними чинниками, які  впливали  на валютний ринок у січні-листопаді 2019 року були рекордний експорт урожаю зернових у 2018/2019 МР та у 2019/2020 МР, зниження цін на газ, нафту та нафтопродукти та попит на гривневі ОДВП з боку нерезидентів. Це  дозволило збільшити золотовалютні резерви до 21,4 млрд дол. США на початок грудня 2020 року, незважаючи на виплати в іноземній валюті за державним боргом. 

- У січні-жовтні 2019 дефіцит рахунку поточних операцій зменшився до 3,4 млрд дол. США. Від’ємне сальдо балансу товарів та послуг склало 9,9 млрд дол. США (дефіцит у 9.6 млрд дол. США за 10 місяців 2018 року) та було частково компенсоване зростанням профіциту балансу первинних доходів до 3,74 млрд дол. США. 

- Зміцнення гривні, нижчі ціни на природній газ, слабше зростання імпорту, падіння виробництва тютюнових виробів порівняно із показниками, врахованими в Державному бюджеті на 2019 рік, призвели до нижчих за розпис доходів загального фонду Державного бюджету у січні-листопаді 2019 року. Водночас поліпшення фінансових результатів підприємств сприяло перевиконанню доходів від ПДФО та ПнПП. 

- Доходи загального фонду Державного бюджету за 11 місяців зросли на 4,1% р/р до 792,2 млрд грн. Вони становили 93,9% від розпису. 

- При цьому, уперше з початку року у листопаді був перевиконаний місячний розпис по надходженням митних платежів. Розпис листопада було перевиконано на 0,3 млрд грн за рахунок надходжень з ПДВ з ввезених на митну територію України товарів. 

Більш детально ознайомитися з документом можна на сайті Міністерства фінансів України за посиланням.