Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Частка NPL в банках державного сектору скоротилась за перше півріччя 2019 року

За підсумками першого півріччя 2019 року банки державного сектору зменшили прострочену заборгованість на 3,5 млрд грн та здійснили реструктуризацію на 10,6 млрд грн. Обсяг непрацюючих кредитів скоротився на 22 млрд грн.

Про це йдеться у другому звіті Мінфіну про стан роботи з непрацюючими кредитами, який публікується в рамках оголошеного регулярного та детального звітування про діяльність банків державного сектору.

У другому півріччі зберігається тенденція до поступового скорочення обсягу непрацюючих кредитів (NPL) банківської системи, у тому числі у банках державного сектору. Проте частка NPL банківської системи все ще залишається досить значною і станом на 01.07.2019 року складає 51% або 581 млрд грн, з яких 65% або 415 млрд грн припадає на державні банки.

Так, порівняно з 01.01.2019 обсяг NPL у державних банках скоротився на 22 млрд грн до 415 млрд грн, а їх частка в кредитному портфелі зменшилась на 2,5 в.п. до 65%. Цьому сприяло зростання обсягу працюючих кредитів, у тому числі стрімке зростання роздрібного кредитування та здійснення банками заходів щодо погашення та реструктуризації непрацюючих кредитів. Достатньо високий рівень NPL банків державного сектору зумовлений якістю корпоративного кредитного портфелю, на долю якого припадала левова частина обсягу банківського кредитування. В той же час, значна частина позичальників не обслуговують свою заборгованість перед держбанками. Це, в свою чергу, змусило банки збільшити рівень резервів. Найбільше їх було зарезервовано у ПриватБанку після націоналізації.

В галузевому розрізі значний обсяг непрацюючих кредитів припадає на оптову торгівлю, хімічне, харчове виробництво, сільське господарство, операції з нерухомістю, тощо.

Одночасно банки державного сектору ведуть активну роботу з врегулювання проблемного портфелю.

За І півріччя поточного року банки державного сектору:

  • зменшили прострочену заборгованості на 3,5 млрд грн;
  • здійснили реструктуризацію NPL на суму 10,6 млрд грн;
  • списали заборгованості за рахунок резервів на суму 2,9 млрд грн.

Банками державного сектору України здійснено реструктуризацій на загальну суму близько 11 млрд грн, з них 47% (5 млрд грн) за Законом України «Про фінансову реструктуризацію». У І півріччі поточного року АТ «Ощадбанк» успішно завершив процедури з фінансової реструктуризації з ТОВ «Фірма Т.М.М», ТОВ «ІМПЕРОВО ФУДЗ», ПАТ «АГРОХОЛДИНГ АВАНГАРД», ПрАТ «РАЙЗ-МАКСИМКО». Відкрито дві справи з фінансової реструктуризації по компаніям групи WOG. АТ «Укрексімбанк» відкрив свою першу справу з фінреструктурізації з ТОВ «АГЕНЦІЯ ОФІСНОГО БУДІВНИЦТВА», яка стала однією з найбільших за об’ємом боргу, що підлягає реструктуризації.

Одночасно банки державного сектору ведуть активну претензійно-позовну роботу щодо стягнення заборгованості. Станом на 01.07.2019р. в судах знаходяться більше 70 тис. позовів банків державного сектору на суму понад 116 млрд грн. За І півріччя поточного року подано майже 54 тис. позовів на суму 26,5 млрд грн.

Наступний звіт про непрацюючі кредити Мінфін оприлюднить через півроку. Також поточні квартальні звіти про діяльність державних банків будуть доповнені інформацією про реструктуризації  проведені банками державного сектору відповідно до Закону України «Про фінансову реструктуризацію». 

  1. Банки державного сектору I півріччя 2019 року Непрацюючі кредити_ukr
  2. Банки державного сектору I півріччя 2019 року Непрацюючі кредити_eng