Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Денис Шмигаль та Сергій Марченко зустрілися з Директоркою-розпорядницею МВФ Крісталіною Георгієвою

Під час Весняних зборів МВФ та Світового банку, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрілися з Директоркою-розпорядницею МВФ Крісталіною Георгієвою.

Сторони обговорили поточний стан співпраці Уряду України з Міжнародним валютним фондом. 

“Фонд був одним із перших, хто спрямував фінансову допомогу до України після початку повномасштабного вторгнення. Це допомогло профінансувати нагальні бюджетні видатки в умовах зменшення податкових та митних надходжень і, водночас, збільшення видатків на оборону та соціальний захист, гуманітарні цілі. Нещодавно МВФ прийняв історичне рішення щодо фінансової програми для воюючої країни. Вдячний коллегам за необхідну та своєчасну допомогу. Нова програма розширеного фінансування стане вагомим внеском у фінансування цьогорічного дефіциту бюджету та створить підґрунтя для відбудови країни та вступу до ЄС”, — зазначив Міністр фінансів України.

Нагадаємо, що у березні 2023 року Рада директорів Міжнародного валютного Фонду затвердила нову чотирирічну програму розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF) для України у розмірі 15,6 млрд дол. США.

Перший транш у 2,7 млрд доларів США надійшов до держбюджету України одразу після затвердження програми. Також Україна розраховує отримати ще два транші протягом року загальним обсягом 1,8 млрд доларів США.

Водночас Сергій Марченко подякував керівництву МВФ за співпрацю у впровадженні важливих заходів та політик у податково-бюджетній і фінансовій сфері. 

Уряд України спільно з міжнародними партнерами визначили ключові короткострокові напрями реформ, які дозволять обмежити руйнівні наслідки війни, зменшити ризики для стабільності та створити основу для економічного відновлення. 

У свою чергу Крісталіна Георгієва відзначила зусилля Уряду України зі збереження фінансової стійкості країни.