Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Для підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян необхідно впровадити механізм накопичувальної пенсійної системи, ‒ Роман Єрмоличев

Одним зі шляхів підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян є запровадження ІІ рівня пенсійної системи – накопичувальної системи пенсійного забезпечення. Адже досі виплати в Україні не дозволяють пенсіонерам мати достатній рівень життя. Водночас ресурсів державного бюджету для суто математичного підвищення пенсій також недостатньо.

Про це повідомив заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.

«На сьогодні це питання активно обговорюється. Адже для запровадження цієї системи виникає необхідність у детальному вивченні можливості економіки України забезпечити збереження та дохідність коштів учасників системи накопичувального пенсійного забезпечення. Тобто на сьогодні є важливим зміцнення економіки та створення підґрунтя для запровадження ІІ рівня пенсійної системи», ‒ наголосив Роман Єрмоличев.

Як пояснює заступник Міністра фінансів, наразі в Україні функціонує солідарна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (І рівень), відповідно до якої всі кошти, що перераховуються підприємствами та застрахованими особами до Пенсійного фонду України, одразу ж виплачуються нинішнім пенсіонерам.

«З кожним роком здатність солідарної системи забезпечувати гідний розмір пенсії громадян погіршується. Так, у 2020 році показник економічно активного населення працездатного віку становив 16,9 млн осіб, у той час як, за даними Пенсійного фонду, чисельність застрахованих осіб становила 12,8 млн осіб. Тобто інші 4,1 млн осіб є не застрахованими і не сплачують ніяких внесків, що позбавляє їх права на гідну пенсію в старості. Тому для отримання достойної пенсії необхідно сплачувати внески. Нинішня пенсійна система в Україні стикається з важливими соціальними та фінансовими викликами, які потребують термінового вирішення, оскільки ці виклики з часом лише посиляться», ‒ зазначив Роман Єрмоличев.

Зважаючи на чисельність пенсіонерів в Україні, можна зазначити, що протягом останніх років вона зменшується і станом на 01.01.2021 вона становила 11,1 млн осіб (що на 0,8 млн осіб менше ніж у 2017 році). У той час, як загальний обсяг видатків Пенсійного фонду України за останні 5 років зріс майже у 1,5 раза.

Не дивлячись на досить значний обсяг видатків Пенсійного фонду на виплату пенсій, середній розмір пенсійної виплати становить 3 507,5 грн станом на 01.01.2021, що значно нижчий порівняно з іншими країнами Європи. Слід зауважити, що 57% пенсіонерів, на жаль, отримують у середньому пенсію у розмірі близько 2 500 гривень.

«Така ситуація свідчить про низький рівень пенсійного забезпечення українських пенсіонерів та не дозволяє забезпечити гідний рівень життя після виходу на пенсію людині, яка чесно працювала все життя і сплачували внески», ‒ наголосив заступник Міністра фінансів.