Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Ефективне та прозоре управління місцевими фінансами. Реалізація проєкту LOGICA сприяє процесу децентралізації

У межах проєкту технічної допомоги «ЄС для підсилення державних фінансових систем місцевих урядів» – LOGICA 23 січня 2020 року було презентовано проміжний звіт й озвучено плани щодо реалізації його наступного етапу.

«Ми прагнемо створити спроможну, ефективну, прозору та автоматизовану систему управління місцевими фінансами. Реалізація компонентів проєкту LOGICA сьогодні сприяє процесу децентралізації і закладає фундамент для досягнення стійких довгострокових цілей в управлінні фінансами та розвитку на майбутнє десятиліття» – відзначив Геннадій Пліс, заступник міністра фінансів та голова Керівного комітету проєкту «ЄС для підсилення державних фінансових систем місцевих урядів» – LOGICA на засіданні комітету проєкту.

Під час заходу було презентовано проміжний звіт за останні шість місяців у розрізі компонентів проєкту, який реалізується з грудня 2017 року за підтримки Євросоюзу. Зокрема йдеться про модернізацію системи планування і виконання місцевих бюджетів, аналітичну роботу, підготовку проєктів документів із запровадження середньострокового бюджетного планування на рівні місцевих бюджетів. Крім того, було розроблено зразок Бюджетного регламенту проходження бюджетного процесу для ОТГ, який отримали Асоціації ОТГ, пілотні області. Також було доопрацьовано (з урахуванням результатів обговорення з Асоціацією міст України) пропозиції змін до нормативно-правових актів у частині посилення відповідальності місцевих органів влади за порушення бюджетного законодавства. Підготовано методичні рекомендації з бухгалтерського обліку для розпорядників бюджетних коштів та пропозиції щодо внесення змін до національних стандартів бухгалтерського обліку в державному секторі України.

До того ж у межах реалізації проєкту було проведено низку круглих столів, семінарів, навчальних візитів, досліджень за участі українських та європейських експертів. Місцеві експерти (Дніпропетровська та Львівська області) брали участь у доопрацюванні програмного модулю «Система LOGICA» комплексу програм АІС «Місцеві бюджети».

Окрім підсумково-звітної частини, під час засідання Керівного комітету проєкту LOGICA було узгоджено плани реалізації наступного піврічного етапу проєкту. Серед запланованого: завершення підготовки Практичного посібника із бухгалтерського обліку та складання звітності розпорядниками коштів місцевих бюджетів; проведення тренінгів для представників бухгалтерських служб розпорядників бюджетних коштів з питань бухгалтерського обліку, зокрема із застосуванням он-лайн платформи; розробка рекомендацій для місцевих органів влади щодо підготовки інформації про місцевий бюджет у зрозумілій для громадян формі; підготовка пропозицій до НПА в частині удосконалення бюджетного процесу на місцевому рівні тощо.

Закриваючи засідання, Голова Керівного комітету проєкту LOGICA Геннадій Пліс наголосив на важливості подальшої реалізації проєкту, що сприяє зміцненню системи управління державними фінансами на місцевому та регіональному рівнях у межах процесу децентралізації.

Проєкт «ЄС для підсилення державних фінансових систем місцевих урядів» – LOGICA спрямований на втілення чотирьох ключових компонентів:

  • покращення процесу бюджетування та бухгалтерського обліку в органах місцевого самоврядування;
  • розробка комплексної інформаційно-аналітичної системи управління плануванням та виконання місцевих бюджетів;
  • кращий нагляд за управлінням місцевим боргом;
  • ефективний фінансовий контроль і зовнішній аудит на місцевому рівні.