Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Юрій Драганчук: "Новий голова Держмитслужби має до кінця року провести тестування персоналу й завершити утворення єдиної юрособи на Митниці"

Новий голова Держмитслужби має продовжити роботу над реформою й довести її до кінця, - про це в інтерв’ю виданню Корреспондент заявив заступник міністра фінансів Юрій Драганчук. «Проблемних моментів реалізації реформи Держмитслужби зараз немає. Всі законодавчі акти, які потрібні для утворення Митниці у форматі єдиної юридичної особи, вже прийняті. 1 січня 2021 року Митниця вже має повнофункціонально працювати як єдина юрособа»,  - пояснив він.

При утворенні єдиної юридичної особи Держмитслужби, вважає Драганчук  «не може бути такого, щоб просто взяли й перевели всіх у нову юридичну особу. Це вже буде не реформа». Тому попередньо має бути впроваджено  затверджений постановою Уряду №916 експериментальний проєкт щодо тестування посадових осіб митних органів з питань кваліфікації та благонадійності, який реалізується за сприяння Посольства США та Представництва  Міжнародної Організації з Міграції в Україні.

Тестування митників відбуватиметься за трьома параметрами. «Перший – тестування знань митного й антикорупційного законодавства. Другий – тестування загальних здібностей. Третій – це благонадійність», як властивість несхильності до корупції.

«Я думаю, що більшість людей, які зараз працюють на митниці, професіонали й зможуть пройти ці тести. Наша мета – впевнитись, що співробітники розуміють законодавство та орієнтуються у ньому, мають достатній рівень інтелектуального потенціалу для вирішення робочих завдань. Всі три тести кожен співробітник має пройти за день. Будуть організовані окремі приміщення для проходження тестування за місцем дислокації територіальних органів Держмитслужби. Люди приїдуть, пройдуть тести, отримають результати. Й вже за результатами тестів, згідно критеріїв, що будуть розроблені, й на основі діючого законодавства керівництво буде приймати рішення, кого переводити у нову структуру», - пояснює Драганчук.

Важливо  бути певними, що представники митної служби не є корупціонерами, але «не менш важливим є й високий рівень професіоналізму, наша митниця має відповідати європейським стандартам. Крім регулярного моніторингу антикорупційності та результативності роботи митників, ми в рамках реформи плануємо запровадження ефективної системи розвитку персоналу, мотивації, кадрового зростання».

А комплексна антикорупційна перевірки митників відбудеться згодом, після ухвалення змін до Митного кодексу України та низки законодавчих автів. «В Україні біля 12 тисяч митників. Це буде перевірка по всіх реєстрах, уповноважені органи будуть збирати досьє на кожну людину. Після того, як вони повністю закінчать цей процес, матеріали передадуть спеціальній комісії, котра вже буде проводить бесіду з кожним митником й на підставі цього робити висновки й давати рекомендації. На це потрібен час. Процес перевірки буде довгим, ми не можемо відкладати реформу в очікуванні її завершення», - вважає заступник міністра фінансів. А «зміни у законодавство необхідні для того, щоб результати такої комплексної перевірки могли бути підставою для звільнення».

Повний текст інтерв’ю за посиланням.