Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Міністр фінансів Сергій Марченко підписав Меморандум про взаєморозуміння між Україною і Великою Британією для розширення торговельного та економічного співробітництва між країнами

Сьогодні, 8 жовтня, в рамках візиту Президента України В. Зеленського до Лондона, Міністр фінансів Сергій Марченко підписав Меморандум про взаєморозуміння між Урядом України та Держсекретарем її Британської Величності, що діє через Департамент з гарантування експортних кредитів, який функціонує як Агентство експортного фінансування Сполученого Королівства.

Метою підписання цього Меморандуму є створення основи для зміцнення та розширення торговельного та економічного співробітництва між Україною та Великою Британією.

Зокрема, передбачається надання фінансової підтримки реалізації інвестиційних проектів у пріоритетних для України сферах: безпека і оборона, сільське господарство, інфраструктура, енергетика та охорона здоров’я загальним обсягом до 2,5 мільярдів фунтів стерлінгів.

Фінансова допомога буде надаватись через Експортно-кредитну агенцію Великої Британії (UK Export Finance – UKEF).

«Рішення про залучення UK Export Finance на український ринок і підписання цього Меморандуму є знаком довіри та підтримки з боку Великої Британії тих трансформаційних змін, які зараз відбуваються в Україні. Переконаний, що це відкриє нові можливості для партнерства між економіками наших країн, зокрема, у сферах оборони та безпеки, відновлювальних джерел енергії і транспортної інфраструктури», - зазначив Міністр фінансів Сергій Марченко.

UKEF підтримує проекти з експорту усіх видів товарів і послуг з Великої Британії та може допомогти українським підприємствам успішно виконати експортний контракт. 

Проект може претендувати на фінансування UKEF за умови, що частка британських товарів чи послуг у ньому становить щонайменше 20%, а це найнижча аналогічна вимога серед інших експортно-кредитних агенцій Заходу.

Також важливим аспектом є той факт, що допомога буде доступна як для суверенних проектів, так і для приватного сектору.

Фінансування, як правило, структурується як один кредит на контракт, що краще дозволяє адаптувати умови фінансування відповідно до конкретних вимог контракту. Також є можливість структурувати у вигляді "кредитної лінії", за якою можливо  фінансувати окремі контракти.