Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Міжнародні партнери наголошують на важливості найшвидшого запровадження в Україні автоматичного обміну інформацією (CRS)

Міністерство фінансів України, Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, Представництво Європейського Союзу в Україні, Глобальний форум ОЕСР з прозорості та обміну інформацією для податкових цілей та Програма ЄС з підтримки України з управління державними фінансами (EU4PFM) продовжують співпрацю з метою запровадження в Україні автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки відповідно до міжнародного Загального стандарту звітності CRS (Common Reporting Standard) (далі – Стандарт CRS ).

Вчора, 21 лютого, з метою обговорення подальших кроків, необхідних для виконання Україною міжнародних зобов’язань щодо запровадження автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки, відбулася зустріч у широкому форматі,  учасниками якої були Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, Світлана Воробей, заступник Міністра фінансів України, Єкатерина Яковлева, завідуюча сектором Представництва Європейського Союзу в Україні, Хакім Хамаді, керівник відділу розбудови потенціалу та інформаційно-роз’яснювальної роботи Глобального форуму OECР з прозорості та обміну інформацією для податкових цілей, Паулюс Маяускас, міжнародний експерт з питань податків Програми ЄС з підтримки України з управління державними фінансами (EU4PFM).

Учасники обговорили важливість прийняття проєкту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки» (реєстр. № 8131) для впровадження в Україні Стандарту CRS, що є однією з ініціатив Плану відновлення України, і наголосили, що це суттєвий крок на шляху імплементації  Україною права ЄС в сфері адміністративного співробітництва з податкових питань.

Зокрема, в рамках заходу обговорено:

  • основні положення і структуру законопроєкту № 8131;
  • подальший формат співпраці з Глобальним форумом ОЕСР;
  • значення  запровадження Стандарту CRS для інтеграції з ЄС та в контексті наміру України стати членом ОЕСР.

«Прийняття законопроєкту, насамперед, в контексті подальшої євроінтеграції, це дуже важливий крок для України,  яка прагне бути рівним партнером серед рівних у європейській спільноті. Це приклад однієї з найкращих практик, яка вже успішно працює в багатьох країнах та глобальний проєкт, що змінює відношення до розкриття інформації про фінансові рахунки», − наголосила заступник Міністра фінансів України Світлана Воробей.

Єкатерина Яковлева зазначила, що для Євросоюзу прийняття законопроєкту та запровадження автоматичного обміну інформацією відповідно до Стандарту CRS  є одним з ключових політичних пріоритетів у  сфері оподаткування, і є очікування, що вже починаючи з 2024 року Україна розпочне обмін відповідною інформацією.

Експерти Глобального форуму ОЕСР підкреслили, що прийняття  закону в найближчі терміни є вкрай важливим для своєчасного запровадження Стандарту CRS згідно з міжнародними зобов’язаннями України.

Зі свого боку, Данило Гетманцев та Світлана Воробей засвідчили свою підтримку щодо найшвидшого запровадження Стандарту CRS і  висловили подяку експертам Глобального форуму ОЕСР та EU4PFM за вагомий внесок у розробку законодавства та підтримку в інших важливих підготовчих етапах, що необхідні для започаткування ефективного міжнародного обміну інформацією.