Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Реформа Держмитслужби відбувається за графіком, - впевнений заступник Міністра фінансів Юрій Драганчук

Процес зміни способу управління Держмитслужби через переведення у формат єдиної юридичної особи відбувається за графіком, відображеним у Меморандумі з МВФ. Таку оцінку прогресу реформи Держмитслужби дав заступник Міністра фінансів України Юрій Драганчук в інтерв’ю виданню «Новое время».

«Але МВФ не диктує Уряду конкретні кроки. Ми з ними ведемо перемовини, позначаємо наші наміри, наприклад,  що хочемо посилити контроль на Митниці, централізувати систему управління. Обговорюємо з експертами МВФ досвід і практику інших країн, знаходимо і обґрунтовуємо оптимальне для України рішення. А потім – прописуємо це у Меморандумі, як маяк для подальшої реалізації. На вересень було передбачено запуск митниці у форматі єдиної юридичної особи. Ми вже прийняли відповідні постанови і запустили цей процес, який буде завершений до кінця року. Плюс в експериментальному режимі ми запускаємо тестування митників для того, щоби не просто перевести всіх з однієї структури в іншу, в єдину юрособу, але щоб оцінити їх професійні знання, загальні знання, благонадійність»,- коментує заступник Міністра.

Юрій Драганчук підкреслив, що таке тестування «один з інструментів для прийняття рішення щодо переведення їх до нової служби».

Нагадаємо, Планом заходів з реформування митних органів, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України № 569-р від 13.05.2020, в тому числі передбачено кадрову реформу Держмитслужби, першим етапом якої й стане проведення тестування. «Далі, поза межами цього маяка (МВФ), вже будемо запроваджувати нову систему контролю, мотивації й підвищення кваліфікації митних кадрів», - підтверджує Юрій Драганчук. 

Повний текст інтерв’ю читайте на сайті НВ

Довідково: 
Порядок тестування посадових осіб митних органів з питань кваліфікації та благонадійності затверджений Постановою Кабінету Міністрів України №916 від 30.09.2020. Він передбачає проходження посадовими особами трирівневого тестування: рівня знань митного та антикорупційного законодавства;  на загальні здібності; на благонадійність.

За результатами тестування з питань кваліфікації та благонадійності у встановленому законом порядку прийматиметься рішення щодо переведення посадової особи до відокремленого підрозділу утвореної єдиної юридичної особи Держмитслужби. Тестування з питань кваліфікації та благонадійності здійснюватиметься за технічної та консультативно-методологічної підтримки Національного агентства з питань державної служби та за сприяння Посольства США й Представництва Міжнародної Організації з Міграції в Україні.