Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко: Для реструктуризації боргових зобов'язань України немає підстав – ані політичних, ані економічних

Я категорично не сприймаю навіть постановку питання про реструктуризацію боргових зобов'язань України. Для нової реструктуризації немає підстав – ані політичних, ані економічних. Про це заявив Міністр фінансів України Сергій Марченко в інтерв'ю «Фокус».

«Ми цього не допустимо і будемо виплачувати наші боргові зобов'язання, залишаючись надійними позичальниками. Втративши довіру один раз, її доводиться відновлювати десятки років. Ми, навпаки, повинні йти у бік зниження кредитних ризиків, поліпшення репутації і підвищення кредитних рейтингів. Це дозволить нам замінити попередні дорогі борги новими – дешевшими, що ми вже робимо. Останній випуск євробондів розмістили під найнижчу ставку з 2007 року», - повідомив Міністр.

За його словами, обсяг держборгу на кінець липня становить близько $85 млрд. Із цієї суми на зовнішній борг припадає $ 42 млрд. У 2020-му держборг збільшиться через необхідність фінансувати дефіцит держбюджету в обсязі 7,5% ВВП.

«Щодо погашення держборгу найбільші виплати мають бути в вересні, коли потрібно віддати близько $ 2,1 млрд. Але для вересневих виплат ми акумулювали досить ресурсів. У жовтні-грудні боргове навантаження буде помірним і посильним», - підкреслив Сергій Марченко.