Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко:  Жоден інститут із макропрогнозування не дає Україні менше 3% зростання ВВП. JPMorgan прогнозує цей показник у 5-6%

Низка економічних індикаторів дозволяють Україні прогнозувати зростання ВВП на рівні 4.6%, як це передбачено проектом бюджету на 2021-й. Про це заявив Міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю виданню «СТРАНА.ua».

«За деякими індикаторами вже бачимо відновлення економіки. На тлі карантинних обмежень у нас «просіло» споживання. Але вже чотири місяці спостерігаємо зростання роздрібної торгівлі. Помітна позитивна динаміка із споживання електроенергії. Ми досягли рівня минулого року. Знижується глибина падіння у промисловому секторі. Ринки відновлюються, як внутрішні, так і світові. Скажу більше, наш прогноз досить консервативний. Жоден інститут, який займається макропрогнозуванням, не дає Україні менше 3% зростання ВВП. Банк JPMorgan взагалі прогнозує Україні зростання ВВП в наступному році 5-6%», - повідомив Сергій Марченко.

На його думку, зростання відбудеться, зокрема, за рахунок підвищення мінімальної зарплати, що стимулюватиме споживчий попит, а також – макроекономічної стабільності.

«Бачимо відносну цінову і курсову стабільність, а це – базові позиції. Будемо і надалі здійснювати контрциклічну політику, яка активізує економіку. Запускаємо програми стимулювання економіки. Очікуємо зростання секторів, які впали під час карантину. Приміром, кредитування. Ми видали 8.5 млрд гривень кредитів. Кожні 80 копійок з гривні – за програмою «Доступні кредити 5-7-9%», - заявляє Міністр.

За його інформацією, дохідна частина бюджету буде виконана значною мірою за рахунок ПДВ, оскільки нова команда в податковій ефективно бореться зі скрутками і схемами.

«Крайні чотири-п'ять місяців фіксуємо значне перевиконання по ПДВ. За травень-серпень 2020-го надходження ПДВ у 1,5 рази більше порівняно з травнем-серпнем 2019-го. Що може бути переконливішим цих фактів в умовах падіння економіки... Із травня до вересня перевиконання плану з ПДВ у середньому складе 5 млрд щомісяця. У порівнянні з 1 травня 2020 року залишок невідшкодованого ПДВ зменшився на 1,5 млрд грн. Податкова четвертий місяць поспіль перевиконує індикативні показники - плюс 3,6 млрд у травні, 6,4 млрд грн у червні, 5,6 млрд грн у липні і 14 млрд грн у серпні», - наголосив Марченко.

За його словами, станом на початок травня відставання із надходжень до бюджету становило 44 млрд грн. Натомість на початку вересня цей показник сягнув 18 млрд, у жовтні він складе близько 13 млрд, а до кінця року буде повністю закритий.