Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Шляхи реагування на виклики пандемії: Сергій Марченко взяв участь у зустрічі групи країн-членів МВФ та Світового банку

Міністр фінансів Сергій Марченко зустрівся з міністрами та головами центробанків у рамках засідання групи країн-членів МВФ та Світового банку під час Щорічних весняних зборів. 

Відбулась дискусія щодо нагальних проблем світу 2021 року, які потребують першочергового вирішення. Зокрема йшлося про вплив кризи COVID-19 на економіки країн світу, особливо на країни з низьким рівнем доходу. Про це йдеться у звіті Світового банку «Глобальні економічні перспективи 2021»: майже 100 млн людей знову відчули бідність, втрачено понад 100 мільйонів робочих місць, мільйони студентів позбавились можливості відвідувати навчальні заклади. Криза COVID-19 різко призупинила прогрес у досягненні Цілей сталого розвитку.

Під час зустрічі було представлено спільне бачення групи країн: Вірменії, Боснії і Герцеговини, Болгарії, Хорватії, Кіпру, Грузії, Ізраїлю, Молдови, Чорногорії, Нідерландів, Північної Македонії, Румунії та України.

«Група країн вітає фокус цьогорічних весняних зустрічей на трьох взаємопов’язаних темах, які мають вирішальне значення для країн нашої групи задля досягнення всеохоплюючого та стійкого відновлення відповідно до Цілей сталого розвитку, умов Паризької кліматичної угоди та принципу «Не залишимо нікого позаду», – повідомила Міністр зовнішньої торгівлі та співробітництва в галузі розвитку Королівства Нідерландів Сигрід Кааг під час зустрічі.

Також Сигрід Кааг закликала Світовий Банк зосередитись на найбільш вразливих та найбідніших верствах населення, водночас звернувши увагу на важливість підтримки й інших країни, оскільки криза COVID-19 негативно впливає на всіх. Вона також підкреслила, що Світовий Банк залишається надійним стратегічним партнером у таких умовах.

Учасники зустрічі порушили питання інвестування системи охорони здоров’я та вакцинації. Представники групи країн були солідарні, що інвестування сфери охорони здоров'я є основною передумовою економічного зростання, особливо в умовах кризи COVID-19. Країнам потрібні стійкі системи охорони здоров’я, а постійне вдосконалення системи є найкращою підготовкою до наступної пандемії – йшлося на засіданні. Окрім того, було акцентовано на важливості психологічної та соціальної підтримки, що повинні бути в основі реагування на кризу COVID-19. 

Група країн-членів підтримує роль Світового банку в забезпеченні чіткого та послідовного аналізу фінансових потреб кожної країни й спроможності обслуговування боргу. Також підкреслено важливість постійного доступу до пільгових ресурсів для фінансування пріоритетів зеленого, стійкого та інклюзивного розвитку.