Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Система управління державними фінансами продемонструвала свою стійкість навіть в умовах війни, - Денис Улютін

Завдяки проведеним реформам, у тому числі за підтримки наших партнерів, передусім ЄС, наша система управління державними фінансами є достатньо стійкою навіть в екстремальних умовах повномасштабної війни.

Про це зазначив Перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін під час презентації Звіту про виконання у 2022 році Стратегії реформування системи управління державними фінансами на 2022–2025 роки на XXVIІ засіданні Координаційної ради з питань реформування державного управління.

Участь у ньому взяли народні депутати України, представники Рахункової палати, міністерств, ЦОВВ, громадських організацій, Представництва ЄС в Україні, а також експерти Програми SIGMA та проекту EU4PAR.

 «Хоч війна і наклала суттєві обмеження на наші можливості забезпечувати реалізацію запланованих у Стратегії УДФ реформ, ми змогли досягти вагомих результатів за важливими напрямами, а саме: отримано митний безвіз з ЄС, забезпечено впровадження стандарту CRS у національне законодавство, створено методологічну базу для подальшого впровадження середньострокового бюджетного планування, розпочато розробку нової сучасної ІТ-системи для планування та моніторингу виконання бюджету, розроблено програми професійного розвитку за двома основоположними напрямами УДФ – бухгалтерський облік у державному секторі та внутрішній аудит», - повідомив під час виступу Денис Улютін.

За його словами, протягом 2022 року вдалося реалізувати 50 заходів Стратегії УДФ. І хоч основною перешкодою для реалізації запланованих завдань стали обмеження воєнного стану ми продовжуємо необхідні трансформації, не чекаючи на завершення війни:

«Тому основними завданнями на цей рік є максимально можливе поновлення тих процесів та процедур у сфері управління державними фінансами, які ми призупинили з початком війни. Зокрема ми відновлюємо середньострокове бюджетне планування. За підтримки SIGMA удосконалюємо нашу методику проведення оглядів витрат для забезпечення ефективності цього інструменту у бюджетному процесі. Також покращуємо управління державними інвестиціями, оновлюємо системи бюджетного вирівнювання, працюємо над посиленням спроможності ОМС щодо управління фіскальними ризиками місцевих бюджетів. Плануємо до кінця року завершити основні роботи з розробки нової ІТ-системи для планування та моніторингу виконання бюджету за підтримки Проекту EU4PFM», - зауважив Денис Улютін.

Крім того важливим блоком пріоритетних завдань, за його словами, є забезпечення ефективної мобілізації коштів платників податків і підзвітності за їх використання, включаючи розроблення багаторічної Національної стратегії доходів та оновлення концепції здійснення фінансового контролю відповідно до стандартів ЄС.

Члени Координаційної ради схвалили звіт з реалізації Стратегії реформування системи управління державними фінансами у 2022 році. Із ним можна ознайомитись за посиланням.

Детальніше з інформацією щодо стану реалізації Стратегії реформування системи управління державними фінансами у 2022 році та пріоритетів на 2023 рік можна ознайомитись у презентації.