Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

У 2021 році 302,3 млрд грн передбачено на забезпечення доступного та безпечного освітнього процесу, ‒ Роман Єрмоличев

У період пандемії, коли значна частина ресурсів державного бюджету спрямовується на охорону здоровʼя, ми розуміємо про необхідність розвитку й інших сфер і галузей економіки. Одним із пріоритетних напрямів фінансування є, безумовно, освіта. Так, на освіту у 2021 році у державному та місцевих бюджетах заплановано 302,3 млрд гривень. Про це повідомив заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.

«У держбюджеті на освіту передбачено 169,3 млрд грн (включно із трансфертами). В цілому видатки на освіту порівняно з минулим роком зросли на 49,2 млрд гривень», - зазначив Роман Єрмоличев.

За його словами, кошти з державного бюджету будуть спрямовані на такі цілі:

  • на заробітну плату вчителів закладів загальної середньої освіти спрямовано – 99,6 млрд грн (+18,7 млрд грн до 2020 року);
  • на продовження реформи Нової української школи (йдеться про закупівлю меблів, засоби навчання, підвищення кваліфікації) – 1,4 млрд грн (+0,4 млрд грн до 2020 року);
  • капітальний ремонт, реконструкцію й оновлення освітнього простору закладів загальної середньої освіти в рамках програми «Спроможна школа для кращих результатів» – 1 млрд грн (+0,5 млрд грн до 2020 року);
  • відновлення та розбудову мережі студентських гуртожитків, а також заходи, пов’язані із забезпеченням пожежної та техногенної безпеки у закладах освіти – 0,25 млрд грн;
  • надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами – 0,5 млрд грн;
  • створення сучасних навчально-практичних центрів з підготовки робітничих кадрів – 0,15 млрд гривень (+50 млн грн до 2020 року).

Водночас Роман Єрмоличев звернув увагу на те, що діти не можуть чекати, коли завершиться пандемія, вони повинні отримувати якісні освітні послуги вже зараз.

«Зважаючи на це, освітній процес має відбуватись в безпечних умовах, а освіта має бути доступною для кожного учня незалежно від того, де він проживає та якою є форма здобуття освіти: інституційна, заочна чи індивідуальна. Крім того, педагоги повинні мати всі необхідні засоби, щоб забезпечити доступ до будь-яких форм освіти, зокрема дистанційної, для своїх вихованців, ‒ акцентував заступник Міністра фінансів.

Також він додав, що на запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 під час навчального процесу у закладах загальної середньої освіти вперше спрямовано 1 млрд гривень.

«Із них 980,0 мільйонів гривень найближчим часом буде використано на підвищення якості організації дистанційного навчання, а 20,0 мільйонів гривень – на забезпечення засобами захисту під час проведення основної та додаткової сесій зовнішнього незалежного оцінювання», ‒ зауважив заступник Міністра фінансів.

Також Роман Єрмоличев звернув увагу, що Уряд відповідним нормативно-правовим актом дозволив у 2021 році органам місцевого самоврядування використовувати залишки коштів освітньої субвенції (крім цільових коштів, виділених у 2019 і 2020 роках), на закупівлю товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення безпечного освітнього процесу у закладах загальної середньої освіти.

За словами заступника Міністра, обсяг таких залишків на сьогодні становить понад 4,4 млрд гривень.