Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Україна покращила міжнародні позиції у сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму

Комітет експертів Ради Європи з оцінки заходів боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму (MONEYVAL) 28 серпня 2020 року оприлюднив схвалений 2-й звіт про прогрес України в рамках 5-го раунду оцінок у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму (ПВК/ФТ).

Звіт демонструє позитивну динаміку України в процесі наближення національного законодавства у сфері ПВК/ФТ до міжнародних стандартів.

Досягнення таких результатів стало можливим через злагоджену роботу Міністерства фінансів та Держфінмоніторингу за політичної підтримки Уряду, Парламенту та Офісу Президента України. Завдяки конструктивному діалогу Верховною Радою України у грудні 2019 р. було прийнято Закон України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (Закон), який підписано Президентом України.

Комітет MONEYVAL проаналізував низку законодавчих, нормативних та інституційних заходів, вжитих Україною для усунення недоліків, виявлених Радою Європи внаслідок виїзної оцінки, що відбулась у 2017 році.

Як наслідок, наразі підвищено рейтинги з негативного (“Частково відповідає”) до позитивного рівня (“Переважно відповідає”) відповідності щодо таких Рекомендацій FATF:

  • Рекомендації 5 “Злочин фінансування тероризму”, внаслідок змін у Законі в частині боротьби із тероризмом та його фінансуванням;
  • Рекомендації 35 “Санкції", за рахунок суттєвого збільшення відповідальності для підзвітних установ за порушення вимог законодавства у сфері ПВК/ФТ, яка встановлюється Законом.

Таким чином, Комітет MONEYVAL відзначає прогрес України у двох ключових напрямках: удосконалення кримінально-правових норм, що стосуються злочину фінансування тероризму, та посилення санкцій щодо фінансових установ та інших суб'єктів за недотримання законодавства про протидію відмиванню коштів і фінансуванню тероризму.

Водночас MONEYVAL залишає у фокусі подальшої уваги заходи, що будуть вживатись з метою  підвищення рейтингів ще за п’ятьма напрямками: новітні технології (Рекомендація 15), фінансові санкції, пов’язані з тероризмом (Рекомендація 6); фінансові санкції, пов’язані з фінансуванням розповсюдженням зброї масового знищення (Рекомендація 7); регулювання і нагляд за представниками нефінансових професій та занять (Рекомендація 28); ведення національної статистики з протидії відмиванню коштів і фінансуванню тероризму (Рекомендація 33).

Міністерство фінансів та Держфінмоніторинг, будучи координатором системи ПВК/ФТ в Україні, і надалі вживатимуть заходи, направлені на повну відповідність національної системи фінансового моніторингу міжнародним стандартам.