Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Найближчим часом Україна отримає 3,9 млрд доларів США від Сполучених Штатів. Міністр фінансів підписав відповідну Угоду

Найближчим часом до Державного бюджету України надійде грант від США обсягом майже 3,9 млрд доларів США. Міністр фінансів України Сергій Марченко та Регіональний директор Світового банку у справах Східної Європи (Білорусь, Молдова та Україна) Боб Сом підписали відповідну Угоду

“Ефективна робота Уряду разом зі значною підтримкою від міжнародних партнерів дозволяють забезпечувати стабільність фінансової системи в умовах повномасштабної збройної агресії рф проти України. Вдячний США і команді Світового банку за співпрацю, результатом якої є мобілізація критично важливих ресурсів. Це – необхідне та своєчасне фінансування для підтримки ліквідності держбюджету”, – зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Залучені кошти буде спрямовано на виплати заробітної плати вчителям, співробітникам служб швидкого реагування (ДСНС), працівникам державних органів, а також на підтримку першочергових соціальних видатків (виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам, малозабезпеченим сім’ям та особам з інвалідністю).

Це – перший транш прямої бюджетної підтримки від Сполучених Штатів у 2024 році. Запланований обсяг фінансової допомоги від США на поточний рік сягає 7,8 млрд доларів США. 

Кошти надійдуть через проєкт “Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні” (PEACE in Ukraine). Проєкт є ключовим фінансовим інструментом Світового банку для допомоги Україні. З початку повномасштабного вторгнення росії він обʼєднує зусилля іноземних донорів для надання критично важливої підтримки Уряду України.

Через проєкт PEACE in Ukraine до держбюджету з червня 2022 року вже залучено більше 25 млрд доларів США. Ця угода збільшить обсяг бюджетної підтримки в межах проєкту до майже 30 млрд доларів США, з яких понад 80% – кошти від Сполучених Штатів.