Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Укренерго та Укравтодор приєдналися до запущених Україною операцій з управління державним боргом

20 липня Україна оголосила про запуск операцій з управління з державним боргом. Після цього, 28 липня, Укренерго та Укравтодор запропонували держателям їх єврооблігацій, випущених під державні гарантії України, погодити певні зміни до умов цих єврооблігацій.

Умови пропозицій Укренерго та Укравтодору є значною мірою подібними до умов пропозиції, яку раніше зробила Україна щодо державних єврооблігацій. У разі схвалення, ці правочини з борговими зобов’язаннями за єврооблігаціями Укренерго та Укравтодору сприятимуть подальшому збереженню валютної ліквідності в країні, дозволяючи двом установам зосередити свої наявні фінансові ресурси на необхідні та пріоритетні проекти з відновлення та підтримки електричної мережі та дорожної інфраструктури в Україні. Ці єврооблігації гарантовані Україною.

З метою визначення того, чи були отримані необхідні згоди від держателів для прийняття ними письмових резолюцій щодо пропозицій Укренерго та Укравтодору згідно з вимогами пунктів про колективні дії в умовах відповідних єврооблігацій, згоди держателів єврооблігацій Укренерго та Укравтодору будуть агреговані в ході підрахунків зі згодами держателів єврооблігацій України, наданими у відповідь на пропозицію України.

Крім того, Укренерго просить держателів своїх єврооблігацій схвалити відстрочку щодо строків перевірки досягнення цілей, пов’язаних із сталим розвитком, і додати можливість коригувати такі цілі в майбутньому, враховуючи наслідки війни.

Однією з цілей цих операцій з управління борговими зобов’язаннями є забезпечення однакового ставлення до всіх зовнішніх приватних кредиторів України, як за державним, так і за гарантованим державою боргом. Після внесення запланованих змін до умов єврооблігацій Укренерго та Укравтодору, їх зобов’язання за цими єврооблігаціями залишаться повністю гарантованими державою.

«Як було попередньо оголошено в нашому Меморандумі у зв'язку з отриманням згоди, Укренерго та Укравтодор приєднуються до пропозиції змінити умови єврооблігацій на умовах, що великою мірою подібні до умов транзакцій, які ми запустили минулого тижня. За допомогою цих операцій з управління борговими зобов’язаннями, ми плануємо проактивно знайти взаємоприйнятне з держателями єврооблігацій вирішення проблем валютної ліквідності, з якими ми стикаємося через агресивну війну Росії. Ми вдячні інвесторам, які висловили свою солідарність з Україною та продовжують підтримувати нас у найскладніші часи нашої історії», – зазначив Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца.

Конкретні умови змін, запропонованих Укренерго та Укравтодором,  а також строки завершення відповідних правочинів з борговими зобов’язаннями описані у повідомленнях про ці правочини, опублікованих сьогодні. Повна інформація щодо зазначених правочинів доступна для ознайомлення відповідним держателям облігацій у відповідних меморандумах у зв'язку із отриманням згоди .