Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Уряд розширив перелік медичних установ НАМН, у яких високоспеціалізована медична допомога стане більш доступною

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 3 березня 2021 року прийняв рішення щодо розширення переліку установ НАМН України, у яких буде змінено механізм фінансування третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги.

Це дозволить людям безкоштовно отримувати високоспеціалізовану медичну допомогу у 8 окремих науково-дослідних установах НАМН.

До них належать чотири установи, які були учасниками пілотного проекту у 2017-2020 роках, та чотири нові науково-дослідні установи НАМН України: Інститут отоларингології ім. проф. О. С. Коломійченка, Інститут травматології та ортопедії, Науково-практичний центр ендоваскулярної нейрорентгенохірургії та Національний інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф. Г. Яновського.

«Уряд продовжує підтримувати державні медичні установи для надання пацієнтам безкоштовних високоспеціалізованих медичних послуг та розширює їх перелік. За ці послуги сплачує держава, без доплати з кишені пацієнта. На їх реалізацію Національній академії медичних наук України з державного бюджету у 2021 році передбачено 1,8 млрд гривень. Також реалізація постанови дозволить реєструвати медичні установи в електронній системі охорони здоров’я. Це сприятиме синхронізації дій всіх зацікавлених сторін з питань реформування галузі охорони здоров’я», ‒ прокоментував рішення Уряду заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев.

Також Уряд затвердив перелік послуг з надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги, сформований науково-дослідними установами за результатами реалізації пілотного проекту, які не можуть бути надані або надані в обмеженій кількості в інших закладах охорони здоровʼя, а також тарифи на такі послуги.

Нагадаємо, учасниками пілотного проекту у 2017-2020 роках були такі науково-дослідні установи Національної академії медичних наук:

- Національний інститут хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова;

- Інститут нейрохірургії імені академіка А. П. Ромоданова;

- Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова;

- Національний науковий центр «Інститут кардіології імені академіка М. Д. Стражеска.