Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: У 2023 році видатки на охорону здоров’я становили 217,4 млрд гривень

У 2023 році видатки на охорону здоров’я становили 217,4 млрд грн, із них видатки держбюджету разом з трансфертами ‒ 181,8 млрд гривень.

Важливим напрямом залишається реалізація програми медичних гарантій, на яку було спрямовано 139,4 млрд грн:

  • 11,2 млрд грн ‒ екстрена медична допомога;
  • 23,7 млрд грн ‒ первинна медична допомога;
  • 100,6 млрд грн ‒ спеціалізована медична допомога;
  • 3,7 млрд грн ‒ реімбурсація (відшкодування вартості ліків) для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового та нецукрового діабету, хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів, розладів психіки та поведінки, епілепсії, хвороби Паркінсона, осіб у посттрансплантаційному періоді, лікування болю та надання паліативної допомоги.

Звертаємо увагу, що лікарські засоби та медичні вироби з повним або частковим відшкодуванням їх вартості отримали 2,3 млн осіб.

Найбільший обсяг видатків за спеціалізованою медичною допомогою спрямовано для надання стаціонарної медичної допомоги ‒ 41,8 млрд грн, зокрема:

  • 19 млрд грн – проведення хірургічних операцій для 1,4 млн пацієнтів;
  • 22,8 млрд грн – без проведення хірургічних операцій для 2,7 млн пацієнтів.

Окрім того, кошти державного бюджету було спрямовано:

  • 15,6 млрд грн – на надання амбулаторних медичних послуг для понад 14 млн пацієнтів;
  • 4,1 млрд грн – на послуги з реабілітації, що дозволило понад 116 тис. пацієнтам отримати реабілітаційну допомогу в стаціонарних умовах та понад 148 тис. пацієнтам в амбулаторних умовах;
  • 13 млрд грн – на заходи для забезпечення прогнозування, виявлення та реагування на спалахи інфекційних та неінфекційних хвороб, надзвичайні ситуації;
  • 9,4 млрд грн – на централізовану закупівлю лікарських засобів та медичних виробів, високовартісного медичного обладнання для оснащення медичних закладів.

«У 2023 році Уряд забезпечив безперебійне фінансування сфери охорони здоров’я. Стабільне фінансуванню програми медичних гарантій дозволило своєчасно виплачувати заробітну плату понад 500 тис. медпрацівникам. Так, минулого року середня заробітна плата лікарів становила 21,8 тис. грн та середнього медичного персоналу – 14,5 тис. гривень. Продовжуємо і надалі вживати всі можливі заходи для своєчасного доступу населення до необхідної медичної допомоги та забезпечення ефективного функціонування системи охорони здоров’я в Україні», ‒ прокоментував заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.