Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Міністр фінансів С.Марченко: Я не розглядаю сценарій, при якому ми не отримаємо транш МВФ

«У нас з МВФ партнерські взаємовідносини. У конкретному життєвому циклі країни, а це 2020 - 2021 рік, нам такий партнер, як МВФ, потрібен. Водночас, у Стратегії діяльності Міністерства фінансів ми ставимо завдання відмовитися від фінансування МВФ в 2023 році». Про це розповів Міністр фінансів Сергій Марченко під час інтерв'ю виданню Страна.ua. 

«На даному етапі у нас йдуть консультації з МВФ. Днями була розмова Прем'єра з директором Європейського департаменту. Нам потрібно пройти стадію обговорення бюджету за конкретними параметрами. Не йдеться про якісь вимоги, ми просто пояснюємо, чому ми заклали саме таке зростання або такі витрати. Ми повинні бути чесними партнерами. Репутація дуже важлива. Якщо ми взяли на себе зобов'язання, то повинні їх дотримуватися», - сказав Сергій Марченко.

За його словами, наразі ведуться перемовини з МВФ і народними депутатами, під час яких Мінфін пояснює позицію, чому саме такий обсяг дефіциту передбачений в проекті бюджету на 2021 рік (6% ВВП).

«Безумовно, продовження зниження дефіциту бюджету - це наш пріоритет в середньостроковій перспективі: в 2023 році ми плануємо знизити його до 3% ВВП. Але наступного року, ми вважаємо, що необхідний баланс між фіскальною консолідацією та інструментами стимуляції економічного зростання», - заявив Сергій Марченко.

Також Міністр зазначив, что місія МВФ очікується в жовтні-листопаді.

«Ми виконуємо всі взяті на себе зобов'язання. Я не розглядаю сценарій, при якому ми не отримаємо транш МВФ», - підкреслив Сергій Марченко.