Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Міністр фінансів України зустрівся з представниками Світового банку для обговорення подальшої співпраці та отримання позики від МБРР

 

Сьогодні, 8 вересня 2021 року, відбулася зустріч Міністра фінансів Сергія Марченка з Регіональним директором Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Арупом Банерджі. 

У зустрічі також взяли участь заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук та заступник Міністра фінансів України Олександр Кава.

Сторони обговорили виділення додаткового фінансування на боротьбу з пандемією COVID-19, реформи фінансового і банківського сектору, реалізацію пенсійної реформи в Україні та умови отримання “Другої позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення" (DPL).

Нагадаємо, Міністерство фінансів України та Світовий банк у червні 2021 року підписали Угоду про надання Україні від Міжнародного банку реконструкції та розвитку кредиту в розмірі 350 млн дол. США для проекту "Перша позика на політику розвитку у сфері економічного відновлення".

Представники Міністерства фінансів та Світового банку провели розмову щодо отримання “Другої позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення”. Аруп Банерджі повідомив, що наступний DPL буде направлений на “зелений перехід” і реалізацію реформ енергетичного сектору. Крім того, Регіональний директор наголосив, що Банк очікує від української сторони пропозицій щодо можливих проектів для залучення коштів.

Водночас, Сергій Марченко зазначив, що одним із пріоритетів Міністерства фінансів є втілення пенсійної реформи в Україні.

“Ми хочемо впровадити дворівневе отримання пенсії. На першому рівні буде державна пенсія, а на другому - ми плануємо підключити приватні фонди. Але для початку реалізації цієї реформи ми повинні бути впевнені, що маємо можливість контролювати ці процеси та гарантувати ефективність даної системи”.

Команда Світового банку наголосила на тому, що готова підтримувати Україну на кожному етапі в реформуванні пенсійної системи.

Сторони обговорили угоду "Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні". Аруп Банерджі зазначив, що Банк готовий виділити Україні 150 млн дол США до грудня 2021 року в рамках глобальної ініціативи COVAX. 

Також було піднято питання розробки стратегії Світового банку Country Partnership Strategy, яка має на меті досягнення країною стійкого економічного відновлення та зростання. Регіональний директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України зауважив, що пріоритетними напрямами мають бути енергетична, аграрна сфери та транспортна система. Міністерство фінансів продовжує опрацьовувати проект оновленого звіту проведеної Світовим банком системної діагностики країни, в якому зазначені стратегічні напрями майбутнього партнерства між Банком та Україною.

Представники Міністерства фінансів України та Світового банку домовилися вже завтра розпочати роботу над створенням системного проекту "Друга позика на політику розвитку у сфері економічного відновлення" та продовжити активну комунікацію в реалізації існуючих спільних проектах.