Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: Митниця та Уктрансбезпеки об'єднають зусилля для ефективного використання дозволів на міжнародні автоперевезення

Забезпечення надійної системи контролю за використанням та видачою дозволів на міжнародні автомобільні перевезення обговорили у Мінфіні під час наради за участі заступника Міністра фінансів Олександра Кави, Голови Укртрансбезпеки Єгора Прокопчука, представників Департаменту митної політики Міністерства та Держмитслужби.

Недосконалість цієї системи на сьогодні є серйозною проблемою для вітчизняного бізнесу автоперевезень, зокрема, через нестачу дозволів. Таким чином, Україна втрачає економічну перевагу на ринку.

«Автомобільні перевезення є основним засобом перевезення вантажів між Україною та країнами Європейського Союзу, тому проблеми щодо міжнародних дозволів, зокрема їх дефіцит, по суті, стримують торгівлю між Україною та ЄС», – зазначив Олександр Кава.

У ході обговорення учасники наради відпрацювали найбільш ефективний механізм, що дозволить забезпечити повний контроль за видачою та обліком дозволів на міжнародні автоперевезення для уникнення маніпуляцій з ними. Разом з тим, цей автоматизований механізм жодним чином не зможе негативно впливати на швидкість проходження митних процедур автоперевізниками.

«Запропонований механізм у сфері міжнародних автомобільних перевезень буде повністю автоматизованим, що дозволить звести до мінімуму можливі ризики порушень, як представниками служб, так і перевізниками. Водночас, буде налагоджено постійний обмін інформацією між Держмитслужбою та Укртрансбезпеки. Мінфін зацікавлений, щоб оновлена система видачі дозволів для міжнародних автоперевезень у наступному 2021 році запрацювала якомога швидше», – наголосив Олександр Кава.

Міністерство фінансів продовжує цілеспрямовану політику щодо реформування митниці, створення прозорих інструментів ефективного контролю, а також спрощення проходження митних процедур для розвитку зовнішньо - економічної діяльності.