Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

2 роки співпраці з Clearstream: портфель нерезидентів в ОВДП зріс на понад 54 мільярди гривень

Сьогодні Міністерство фінансів провело віртуальну конференцію з іноземними інвесторами, присвячену 2 рокам приєднання України до міжнародного депозитарію Clearstream. Спікерами конференції виступили представники міжнародного депозитарію цінних паперів Clearstream Ян Вільямс та Сєрж Кріст, Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца, та директор Департаменту відкритих ринків Національного банку України Олексій Лупін.

27 травня 2019 року міжнародний центральний депозитарій цінних паперів Clearstream приєднав український ринок до своєї мережі через рахунок, відкритий в Депозитарії Національного банку, та зробив українські державні цінні папери доступними в своїй системі розрахунків. Це призвело до рекордного зростання обсягів інвестицій в українські ОВДП зі сторони іноземних інвесторів: за 2 роки портфель ОВДП у власності нерезидентів зріс на 54,3 мільярди гривень. Станом на 2 червня 2021 року загальна сума ОВДП у власності іноземних інвесторів становить 98,3 млрд гривень або 9,8% від загального обсягу ОВДП, що знаходиться в обігу. На піку вкладень у лютому 2020 року портфель нерезидентів складав 129 мільярдів гривень (15,8% від загального обсягу ОВДП).

Протягом двох років завдяки відкриттю лінку з Clearstream та збільшенню інвестицій в ОВДП з боку іноземних інвесторів Мінфіну вдалось зменшити валютний ризик державного боргу завдяки збільшенню частки державного боргу в національній валюті  (з 36,5% станом на кінець травня 2019 року до 39% станом на кінець травня 2021 року) та ризик рефінансування державного боргу завдяки продовженню середньозваженого строку до погашення ОВДП з приблизно 6 місяців в січні-травні 2019 року до 1,5 років в січні-травні 2021 року. Протягом двох років роботи лінку Мінфін вперше розмістив довгострокові ОВДП в гривні зі строком погашення в 2025 році та 2027 роках. Крім цього, середньозважена дохідність за гривневими ОВДП суттєво знизилась – з 18,7% в січні-травні 2019 року до 11,2%  в січні-травні 2021 року.