Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Відбулось четверте засідання Керівного комітету міжвідомчої Координаційної Платформи донорів України

Сьогодні, 21 червня, відбулось четверте засідання Керівного комітету міжвідомчої Координаційної Платформи донорів України у рамках Конференції з питань відновлення України у Лондоні (Ukraine Recovery Conference).

У засіданні взяли участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Міністр фінансів України Сергій Марченко,  Віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков, радник Білого дому з національної безпеки з міжнародної економіки Майкл Пайл від Сполучених Штатів, Генеральний директор з питань сусідства та переговорів щодо розширення Герт-Ян Коопман від Європейської Комісії, а також представники країн G7, Європейської Комісії та міжнародних фінансових організацій.

Під час зустрічі було обговорено результати роботи Платформи для забезпечення нагальних фінансових потреб України у 2023 році, а також мобілізацію ресурсів на відновлення та реконструкцію і узгодження їх з пріоритетними проектами.

Міністр фінансів подякував колегам за активну співпрацю від початку роботи Керівного комітету. Протягом 5 місяців роботи Платформи, команда Міністерства фінансів досягла успіху у співпраці з іноземними донорами у залученні коштів на фінансування дефіциту бюджету та на відновлення.

“У січні 2023 року, коли було проведено перше засідання, ми ставили перед собою дві мети - залучити необхідне фінансування для покриття бюджетного дефіциту у 2023 році, і кошти на відновлення та реконструкцію. Щодо першого напряму, ми швидко досягли необхідного результату. Партнери запевнили у підтримці України у фінансуванні дефіциту бюджету до кінця року. Зокрема, ми маємо повноцінну програму з МВФ на 4 роки, яка дає нам впевненість щодо фінансової стабільності”, — зазначив під час засідання Сергій Марченко.

Окремо Міністр фінансів подякував Європейській Комісії за пропозицію, яку було оголошено 20 червня, надати Україні 50 млрд євро пільгових коштів протягом наступних 4 років на бюджетні потреби та відновлення.

“На початку повномасштабного вторгнення ми мали потребу у залученні прогнозованого та передбачуваного фінансування, щоб своєчасно та у повному обсязі виконувати держбюджет. Зокрема, у рамках Платформи ми досягли цього. Протягом перших місяців 2023 року ми маємо стабільне зовнішнє фінансування, а також запевнення щодо збереження передбачуваної підтримки та нові фінансові програми співпраці”, – зазначив Сергій Марченко.

Учасники зустрічі зазначили, що існує нагальна потреба у синхронізації наявних ресурсів із найбільш пріоритетними проектами з відбудови для ефективного використання зовнішньої допомоги. 

Сторони домовились продовжити співпрацювати у напрямі залучення необхідних ресурсів на відбудову країни.