Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко: Реалізація спільних з GIZ енергоефективних проектів є важливою для збереження стабільної роботи енергетики та економіки України в умовах війни

22 листопада Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з керівництвом  Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) для обговорення поточної співпраці у рамках Проекту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», а також перспективи співпраці в рамках нової Програми FELICITY II. 

Від Мінфіну участь у обговореннях взяла заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова.  Зі сторони GIZ – Директор Підрозділу GIZ Німеччина, Європа, Південний Кавказ Тільман Нагель, Директор GIZ в Україні Даніель Буше, Координатор кластеру «Енергія та клімат» GIZ в Україні Роберт Кюнне, Керівник регіонального хабу для Східної Європи від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) Жан-Ерік де Загон, Директорка проекту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» Іма Хренова-Шимкін та керівниця компоненту Україна Програми FELICITY II Проекту «Фінансування низьковуглецевої інфраструктури в містах» Оксана Олійник.

Проект «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» впроваджується в Україні Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) за дорученням Урядів Німеччини та Швейцарії. 

Програмою передбачено покращення та підвищення енергоефективності будівель центральних органів виконавчої влади, зокрема адмінбудівлі Мінфіну.  

“Реалізація енергоефективних проектів є провідним елементом у збереженні стабільної роботи економіки та енергетики України в умовах повномасштабної війни. Співпраця з GIZ є важливим фактором для переходу до кращих екологічних стандартів енергоспоживання та виробництва електроенергії. Завдяки наданій підтримці, Мінфін має змогу більш ефективно використовувати енергоресурси в умовах постійної загрози атак рф на критичну інфраструктуру України”, - зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко. 

Нагадаємо, що у липні 2023 року Міністерство фінансів України та Німецьке товариство міжнародного співробітництва підписали Меморандум щодо здійснення енергоефективних заходів у адміністративній будівлі Міністерства. 

В цьому контексті було окреслено заходи, що вже впроваджені та впроваджуються у рамках зазначеного Меморандуму для оптимізації використання електричної та теплової енергії.

Учасники зустрічі зазначили, що за умови успішного виконання всіх потрібних пунктів вдасться досягти певного рівня економії електричної та теплової енергії, і в результаті економії коштів щороку (на рівні близько 1,3 млн грн). 

Сторони також обговорили нову Програму FELICITY II, метою якої є створення сприятливих умов для інвестицій в інфраструктурні проекти з відбудови.

Зі свого боку, представники GIZ відмітили активну та ефективну роботу Уряду України у рамках спільних проектів, а також висловили готовність розширювати підтримку, особливо у сфері відновлення України. 

Підсумовуючи, сторони домовились продовжувати діалог щодо подальшої співпраці у сфері енергоефективного відновлення. 

Довідково 

Deutsche Gesellschaft für International Zusammenarbeit (GIZ) GmbH працює в Україні з 1993 року над такими проектами, як реформа державного управління, сталий економічний розвиток, енергоефективність та пом'якшення наслідків зміни клімату.

З лютого 2022 року GIZ підтримує Україну на трьох рівнях: допомагає забезпечувати населення предметами першої необхідності, такими як електроенергія, медикаменти та житло, сприяє зусиллям, спрямованим на відновлення країни, продовжує надавати консультації щодо реформ, які наближують Україну до ЄС.

GIZ надає консультаційну підтримку з застосування директив ЄС з енергоефективності. У такий спосіб це допомагає громадам відбудовувати знищені та пошкоджені під час війни будівлі та підприємства відповідно до чинних стандартів Європейського Союзу.