Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: Проект Бюджетної декларації буде розроблятись відповідно до підходів та завдань бюджетної реформи

З метою забезпечення безперервності процесу переходу на середньострокове бюджетне планування та продовження реалізації бюджетної реформи 4 квітня Уряд прийняв рішення про те, що проект Основних напрямів бюджетної політики на 2019-2021 роки (Бюджетна декларація) має бути розроблений Мінфіном та поданий на розгляд Уряду до 15 травня 2018 року.

Водночас, Кабмін дав доручення Мінекономрозвитку разом з іншими заінтересованими ЦОВВ у тижневий термін підготувати і надати Міністерству фінансів оновлені макроекономічні показники на середньостроковий період для підготовки Основних напрямів бюджетної політики на 2019-2021 роки. Актуальні макроекономічні показники дозволять зробити більш точні прогнози на наступні три роки і загалом сформувати реалістичний держбюджет-2019.

Наразі Міністерство фінансів продовжує процес підготовки проекту середньострокової Бюджетної декларації, розрахованої на 3-річну перспективу. Таку практику Мінфін запровадив у 2017 році в рамках пілотного проекту, тож держбюджет на 2018 рік уже був розроблений на основі 3-річної Бюджетної декларації.

Запровадження середньострокового бюджетного планування є одним з пріоритетів роботи Уряду та Мінфіну. Це системна зміна у формуванні бюджетної політики, яка забезпечує стратегічний підхід до визначення пріоритетних заходів та ефективний розподіл ресурсів.

Саме тому Міністерство фінансів і надалі буде впроваджувати новий ефективний механізм управління бюджетним процесом. Для цього Мінфіном підготовлені відповідні комплексні зміни до Бюджетного кодексу (законопроекти №8175, 8044, 8043), які дозволять запровадити середньострокове бюджетне планування на постійній основі та на всіх рівнях бюджетної системи. Мінфін сподівається на підтримку Верховною Радою таких важливих для країни змін.