Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: Держмитслужба ліквідує територіальні митниці та переходить до формату єдиної юридичної особи

Держмитслужба України готується до функціонування у форматі єдиної юридичної особи. Про це розповів заступник Міністра фінансів Юрій Драганчук в інтерв’ю виданню «Інтерфакс-Україна»

«Роками різні очільники митних органів скаржилися на некерованість системи митних органів у зв’язку з відсутністю прямої можливості її керівника застосовувати заходи впливу до посадових осіб митних органів на місцях. Водночас, відповідати за весь репутаційний негатив через можливі неправомірні або спірні дії таких посадових осіб очільнику митних органів доводилося регулярно та в повній мірі. Так, керівництво держави прийшло до рішення щодо доцільності переходу податкових та митних органів до роботи у форматі єдиної юридичної особи», - розповів Юрій Драганчук.

За його словами, перехід буде здійснюватися поетапно заради збереження безперебійної роботи всіх митниць. Митниці планується приєднувати до центрального апарату Держмитслужби поступово, після чого будуть ліквідовані територіальні митниці як окремі юридичні особи.

Ще одним кроком до реформування Держмитслужби стане проведення оцінки з кваліфікації та доброчесності митників. 
«Міністерство фінансів впевнене, що чергова реорганізація митних органів сама по собі не вирішує проблему і має імплементуватися «в пакеті» з підвищенням заробітних плат, переглядом системи мотивації для професійних посадових осіб митних органів, які готові до доброчесної праці в інтересах держави», - говорить Юрій Драганчук.
Експериментальний проект щодо оцінки кваліфікації та доброчесності посадових осіб митних органів започатковано за підтримки міжнародних партнерів США та ЄС.