Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін публікує інтерактивний «дашборд» щодо видатків держбюджету на соціальну підтримку населення за 4 роки

Видатки на соціальну підтримку та соціальний захист у державному бюджеті на 2024 рік є другими за величиною після обсягів видатків на безпеку і оборону.

Соціальний захист населення залишається пріоритетом, і видатки у 2024 році становлять близько 470 млрд гривень. Зокрема 272 млрд грн передбачені на трансферт Пенсійному фонду для виплати пенсій. 

Для надання соціальної допомоги населенню у 2024 році передбачено спрямувати 183 млрд грн, або на 12,2 млрд грн більше ніж у минулому році, зокрема:

  • 31,5 млрд грн, або +64 % до 2023 р. – на субсидії на оплату житлово-комунальних послуг та придбання твердого палива та скрапленого газу;
  • 20,2 млрд грн, або +77 % до 2023 р. – на допомогу малозабезпеченим сім’ям;
  • 19,4 млрд грн, або +18 % до 2023 р. – на допомогу дітей з інвалідністю та осіб з інвалідністю з дитинства;
  • 17,7 млрд грн, або +61 % до 2023 р. – на пільги на оплату житлово-комунальних послуг та придбання твердого палива та скрапленого газу;
  • 4,6 млрд грн, або +44 % до 2023 р. – на допомогу дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
  • 2,4 млрд грн, або +49 % до 2023 р. – на допомогу дітей-сиріт та дітей без батьківського піклування;
  • 1,9 млрд грн, або +63% до 2023 р. – на допомогу дітей одиноким матерям.

Це дозволить підтримати щонайменше 5 млн отримувачів, які опинилися в складних життєвих обставинах.

«На сьогодні Уряд спільно зі Світовим банком працює над запровадженням базової соціальної допомоги. В умовах воєнного стану й обмежених фінансових ресурсів ми продовжуємо надавати підтримку тим, хто дійсно її потребує. Водночас надзвичайно вдячні міжнародним партнерам, завдяки допомозі яких ми зберігаємо можливість підтримувати найбільш вразливі верстви населення. Оприлюднюючи дані щодо соціальних видатків, відповідаємо світовим стандартам державного управління щодо прозорості діяльності органів влади», ‒ прокоментував заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.

Детально з інформацією можна ознайомитись в інтерактивному дашборді нижче або в інфографіці.