Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін залучив 3,9 млрд доларів США грантових коштів від Сполучених Штатів Америки

До Державного бюджету України надійшов грант від Сполучених Штатів Америки у розмірі 3,9 млрд доларів США.

“Вдячний Уряду США за солідарність з Україною. 3,9 млрд доларів США – безповоротна фінансова допомога – є надзвичайно важливим внеском у підтримку Держбюджету України під час опору повномасштабній агресії рф. Грант допоможе Уряду України відшкодувати пріоритетні видатки соціальної та гуманітарної сфери, не збільшуючи боргове навантаження“, – зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко. 

Фінансування буде спрямовано на компенсацію наступних видатків:

  • заробітна плата вчителям, співробітникам служб швидкого реагування (ДСНС), працівникам державних органів; 

  • першочергові соціальні видатки: виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам, малозабезпеченим сім’ям та особам з інвалідністю.

Пряма бюджетна підтримка від США з лютого 2022 року сягнула майже 27 млрд доларів США. Це – найбільша фінансова допомога Україні серед усіх країн світу. Що важливо, весь обсяг підтримки був спрямований до Держбюджету України у формі грантів.

У поточному році бюджетна підтримка від США передбачена у розмірі 7,8 млрд доларів США.

Довідково

Уряд Сполучених Штатів спрямував фінансування через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Після чого ці кошти було перераховано до Держбюджету України через проєкт Світового банку “Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні” (PEACE in Ukraine).