Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Одним із важливих елементів реалізації нової моделі зарахування ПДФО є визначення чисельності населення тергромад, ‒ Улютін

5 лютого Перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін виступив онлайн на форумі «Децентралізація ‒ 2024. Законодавчий порядок денний», організованому ГО «ДЕСПРО» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Під час свого виступу Денис Улютін розповів про реалізацію реформи адміністрування місцевих податків та зборів, а також про важливість визначення чисельності територіальних громад для реалізації моделі зарахування ПДФО.

За його словами, на сьогодні тривають активні дискусії щодо зарахування ПДФО до місцевих бюджетів.

Частка надходжень ПДФО у структурі доходів загального фонду місцевих бюджетів у 2023 році становила 58 %, надходження – 210,9 млрд гривень.

«Для напрацювання єдиної концепції у Верховній Раді створено робочу групу, під час роботи якої має відбуватись обговорення вже зареєстрованих законопроектів чи напрацювання нових. У цьому контексті варто звернути увагу на визначення чисельності населення територіальних громад. Це питання набуло актуальності після проведення адміністративно-територіальної реформи у 2020 році, і наразі проблема поглибилась у звʼязку з тимчасово окупованими територіями, значною внутрішньою міграцією населення. Коректні і точні дані визначення чисельності населення територіальних громад є досить важливими для розподілу трансфертів між територіальними громадами», ‒ наголосив під час виступу Денис Улютін.

Різниця між кількістю населення, за даними Держстату та інформацією ДМС, у цілому по Україні становить більше 5 млн осіб.

«На минулому тижні ми провели зустріч з ЦОВВ та органами місцевого самоврядування щодо забезпечення обміну інформацією між наявними реєстрами, над якими працюють Мінцифри та Державна міграційна служба. Створення єдиного державного реєстру адрес якраз може покращити нам обмін між цими державними реєстрами», ‒ наголосив Денис Улютін.