Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко: Через рішення КСУ Україна ризикує втратити як уже погоджене фінансування, так і кошти на продовження чинних програм

Через рішення КСУ Україна ризикує втратити як уже погоджене фінансування, так і кошти на продовження чинних програм. Про це пише Міністр фінансів у блозі для 24 каналу, де зазначає наслідки блокування антикорупційних реформ.

«Розбудова в Україні антикорупційної інфраструктури – ключова умова усіх міжнародних фінансових програм, починаючи з 2014-го. Будь-яку спробу заблокувати антикорупційні реформи наші партнери вважають чорною міткою. І це – справедливе бачення. Адже ми погодилися на такі умови і ці реформи відповідають запиту суспільства. Саме це, власне, дозволило нам досягти сприятливих домовленостей і отримати довіру партнерів», - каже Сергій Марченко.

За словами Міністра фінансів, рішення КСУ порушило цю довіру і, як наслідок, ускладнило комунікацію з міжнародними партнерами.

«Цього року Україна отримала $2.1 млрд від МВФ та 500 млн євро макрофінансової допомоги від ЄС. Водночас, відповідно до програми співпраці з МВФ, держбюджет буде виконаний повністю за умови отримання $6.2 млрд запозичень від офіційних кредиторів. Тобто наразі маємо фіскальний розрив у $3.5 млрд, який маємо профінансувати. Країна не може собі дозволити втратити ці кошти», - зазначає Сергій Марченко.

Також Міністр підкреслив, що раніше Україна домовилася про програму Stand-By з МВФ. Борд директорів Світового Банку затвердив Україні DPL (Development Policy Loan – Позика на політику розвитку), а ЄС – «виняткову» програму макрофінансової допомоги.

«Наразі ці надважливі для держави здобутки і домовленості – під загрозою зриву. Маю оцінки керівної ланки Світового банку щодо рішення КСУ стосовно е-декларацій. Там вважають, що Україна порушує свої зобов’язання за DPL. Це ставить під загрозу усі проекти Банку з Україною. Загалом, ідеться про $2,23 млрд», - наголосив Міністр фінансів.

За його словами, без законодавчого врегулювання питання з КСУ міжнародні партнери заблокують нам усі фінансові угоди.

«Ризикуємо цього року втратити два транші МВФ по $700 млн, а також – 600 млн євро в рамках допомоги ЄС і $350 млн – від Світового банку. А наступного – ще $1.5 млрд від МВФ, 600 млн євро від ЄС і $350 млн Світового банку», - розповів Сергій Марченко.

24 канал