Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко: Держава продовжить фінансувати високоспеціалізовану медичну допомогу, яка надається установами НАМН України

Мінфін планує і надалі підтримувати та вдосконалювати пілотний проект щодо зміни механізму фінансового забезпечення надання медичної допомоги в окремих науково-дослідних установах НАМН на 2021 рік.

Про це 3 серпня наголосив Міністр фінансів Сергій Марченко під час зустрічі спільно з заступником Міністра Романом Єрмоличевим і представниками Академії меднаук та Інститутів НАМН України щодо реалізації пілотного проекту.

«Система охорони здоров’я проходить складний період трансформації. У рамках пілотного проекту Академії був напрацьований відповідний алгоритм організації та фінансування послуг з третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги. Тому ми плануємо підтримати та розширити механізми фінансування надання медичної допомоги Академії та залучити нові установи до нового фінансування (від утримання до оплати за послугу) у 2021 році», – наголосив Міністр Сергій Марченко.

Зі свого боку заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев зауважив, що Мінфін готовий розглянути пропозиції Академії щодо поступового переходу всіх науково-дослідних установ НАМН України на новий механізм фінансового забезпечення надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги.

«Це дозволить оптимізувати ресурси, забезпечити впровадження державного гарантованого пакету медичної допомоги на третинному рівні, а головне ‒ надати населенню якісну та безкоштовну медичну допомогу. Адже бюджетний процес уже розпочався, і вкрай необхідно розуміти, які заклади надалі увійдуть у пілотний проект», - зазначив Роман Єрмоличев.

Водночас Роман Єрмоличев акцентував на необхідності надати Мінфіну календарний план заходів щодо долучення до пілотного проекту установ НАМН України у 2021 році та прогнозованого переліку медичних послуг, оплата яких гарантуватиметься державою.

Наприкінці зустрічі Міністр Сергій Марченко наголосив на тому, що очікує від представників НАМН України пропозиції з питань розширення мережі пілотних закладів, формування чітких тарифних розрахунків, а також щодо бачення запровадження автономії науково-методичних установ.

Довідково:

Пілотний проект щодо зміни механізму фінансування надання медичної допомоги в 4-х науково-дослідних установах Національної академії медичних наук України реалізується за рішенням Уряду з 2017 року.

Для його реалізації було обрано чотири наукові установи НАМН України:

  • Національний інститут хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова НАМН України,
  • Інститут нейрохірургії імені академіка А.П. Ромоданова НАМН України, 
  • Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова НАМН України,
  • Національний науковий центр «Інститут кардіології імені академіка М.Д. Стражеска НАМН України.