Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко обговорив із міністрами фінансів європейських країн поглиблення співпраці на шляху інтеграції України в ЄС

У Вашингтоні, США, Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з очільниками Міністерств фінансів країн Європейського Союзу.

Зокрема, зустрічі відбулись з Міністром фінансів Бельгії Вінсентом ван Петегемом, Міністром фінансів Нідерландів Стівеном ван Веєнбергом, Міністром фінансів Латвії Арвілсом Ашераденсом, Міністром фінансів Польщі Анджеєм Доманським, Міністеркою фінансів Литви Гінтаре Скайсте, Міністеркою фінансів Фінляндії Рііккою Пурра та Міністром фінансів Австрії Магнусем Бруннером. 

Участь у зустрічах взяли заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова, Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца та заступник Міністра фінансів з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук.

Сергій Марченко подякував партнерам за допомогу та висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю між міністерствами:

“Інтеграція в ЄС є пріоритетним питанням Уряду України. Співпраця з міністерствами фінансів європейських країн є надзвичайно важливою на цьому шляху. Ми прагнемо поглиблювати діалог, обмін досвідом та експертизою, щоб прискорити узгодження українських норм і стандартів з європейськими”.

У контексті обговорення держбюджету України, Міністр фінансів зазначив, що пріоритетом є акумулювання максимальних ресурсів для сектору безпеки і оборони, розвиток оборонної промисловості, соціальний захист громадян. 

Мінфін вже проводить активну роботу з партнери, щоб залучити необхідні кошти у 2025 році.

“Вдячний країнам ЄС за підтримку започаткування Інструменту Ukraine Facility на 2024-2027 роки. Середньостроковість програми дозволить покращити планування та управління держбюджетом у горизонті трьох наступних років. Ми досягли значного прогресу. Було підписано Угоду про перехідне фінансування обсягом 6 млрд євро, із яких вже отримали 4,5 млрд євро. Також Уряд України затвердив План України у межах Ukraine Facility, а Європейська Комісія надала позитивну оцінку документу як такому, що відповідає цілям євроінтеграції України. Тепер розраховуємо, що Рада ЄС підтримає План України, що відкриє шлях до регулярного фінансування за результатами виконання Україною індикаторів Плану”, — зауважив Сергій Марченко. 

Зазначимо, що бюджетна підтримка від ЄС разом із двосторонньою допомогою країн з лютого 2022 року становить близько 33 млрд євро. Очікується, що наступного тижня Україна отримає ще 1,5 млрд євро перехідного фінансування у межах Інструменту ЄС Ukraine Facility.

Європейські колеги висловили підтримку України та готовність посилювати співпрацю на шляху євроінтеграції України.