Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко: Стале та інклюзивне зростання - ключовий елемент у відновленні України

Сьогодні, 9 червня, Міністр фінансів України Сергій Марченко виступив з промовою на щорічному засіданні керівних органів Банку розвитку Ради Європи (Council of Europe Development Bank - CEB; укр. - БРРЄ).

“З першого дня повномасштабної російської збройної агресії проти України Банк демонструє готовність долучатися до практичної допомоги людям, які були змушені покинути територію України внаслідок терористичних дій рф”, - зазначив Міністр фінансів України.

Сергій Марченко також додав, що зараз Україна знаходиться на етапі набуття членства в Банку розвитку Ради Європи, і в контексті цього вже зроблено багато роботи. Зокрема, учора, 8 червня, Президент України Володимир Зеленський підписав Закон про прийняття Статуту Банку розвитку Ради Європи та приєднання до Третього протоколу до Генеральної угоди про привілеї та імунітети Ради Європи. Це сприятиме фінансовій стабільності держави, а також матиме значний вплив на післявоєнне відновлення та інтеграцію України до ЄС.

“Виклики, з якими стикається Україна внаслідок незаконної, жорстокої війни росії, цілком і безпосередньо пов’язані з економічно-соціальною спрямованістю діяльності Банку, одне з яких - це стале та інклюзивне зростання, що буде ключовим елементом у відновленні України, а також підтримка вразливих верств населення та сталий екологічний розвиток”, - зазначив Сергій Марченко.

Міністр фінансів зауважив, що Україна потребує підтримки сталого та інклюзивного зростання з боку БРРЄ у багатьох сферах відновлення:

“Першочергово це стосується відновлення енергетичної інфраструктури, житла, критичної та соціальної інфраструктури, гуманітарного розмінування, а також підтримки приватного сектору. Це п’ять головних пріоритетів, визначених Урядом України”.

Сергій Марченко зазначив, що згідно звіту “Друга швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України” (RDNA2), прямі фізичні збитки від війни оцінюються в 135 млрд доларів США, а це понад 60% довоєнного ВВП. Вартість реконструкції та відновлення сягає 411 млрд доларів США, однак першочергові потреби на відновлення в 2023 році становлять 14,1 млрд доларів США, з яких 3,3 млрд доларів США вже передбачено в держбюджеті.

Довідково

Банк розвитку Ради Європи (Council of Europe Development Bank - CEB; укр. - БРРЄ) є багатосторонньою фінансовою установою, яка має виключно соціальну спрямованість. Членство у Банку відкрите для всіх країн-членів Ради Європи та європейських країн. Станом на сьогодні членами Банку є 40 держав-членів РЄ, Святий Престол та Косово.

Поточна діяльність БРРЄ розподілена за секторами: біженці та мігранти, будівництво соціального житла, покращення умов життя, захист навколишнього середовища, подолання наслідків та запобігання природним катастрофам, освіта, охорона здоров’я, збереження культурної спадщини, державне управління, підтримка малого та середнього бізнесу. БРРЄ також має експортний потенціал у сферах будівництва об’єктів цивільної інфраструктури, житлового будівництва, освіти та охорони здоров’я.