Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Міністерство фінансів України та представництво Міжнародної фінансової корпорації (IFC) обговорили процес залучення приватних інвестицій в Україну

 

19 жовтня Заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова та Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца зустрілись з  Головою регіонального представництва Міжнародної фінансової корпорації (IFC) в Україні та Молдові Лісою Кестнер.

Сторони обговорили пріоритетні сфери співпраці України з IFC та потрібні механізми для залучення приватних інвестицій з метою їх подальшого спрямування на відновлення України. 

Заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова подякувала представникам IFC за надану підтримку, зокрема за внесок у збереження інституційної спроможності економіки та за підтримку малого і середнього бізнесу в Україні.

“Міжнародна фінансова корпорація продовжує надавати вагому фінансову допомогу Україні, зокрема українському бізнесу. Вдячні за наміри консолідувати додатковий 1 млрд доларів США на розвиток МСП. Ми впевнені, що спільна робота з IFC пришвидшить мобілізацію приватних інвестицій, а найголовніше сприятиме відновленню економіки України.” - зауважила Ольга Зикова. 

Також, учасники зустрічі обговорили звіт, підготовлений IFC за участі Міністерства фінансів України «Можливості залучення приватного сектору до зеленої та сталої розбудови України». Звіт надає детальну оцінку можливостей приватного сектору в Україні, зокрема в межах пріоритетних потреб відновлення, визначених в оцінці Світового банку та Уряду України RDNA2, розглядає залучення приватних інвестицій на реконструкцію за декількох сценаріїв розвитку подій в Україні. 

“Реалізація заходів, визначених у цьому звіті, може збільшити загальні можливості "зеленого" та стійкого відновлення України”, - додала заступниця Міністра фінансів.

Крім надання власного фінансування та підтримки, Міжнародна фінансова корпорація також активно сприяє залученню інших установ розвитку в сектори України, де вони мають обмежений історичний досвід. Зокрема, IFC провела успішну роботу щодо залучення іноземних установ розвитку США та Великої Британії до надання торгових гарантій в Україні, в результаті чого були відкриті ліміти на відповідні гарантії на 75 млн дол. США.

Сторони обговорили проведену роботу над підготовкою плану заходів із реалізації Спеціального інструменту ЄС фінансування відновлення, реконструкції та модернізації України (Ukraine Facility), а особливо щодо Другого розділу плану – Ukraine investment framework, що полягає у підтримці, реконструкції та модернізації приватного сектору, муніципалітетів, державних підприємств тощо.

Учасники зустрічі домовились про подальшу активну роботу над запланованим портфелем проектів, приділяючи особливу увагу стимулюванню малого та середнього бізнесу, зокрема тим підприємствам, що здійснюють експортно-імпортні операції, аграрних підприємств,  а також проектів з відбудови пошкодженого житла  та підтримки внутрішньо переміщених осіб.

В результаті зустрічі, Ольга Зикова наголосила на важливості посилення фокусу та підвищення вибірковості спільних проектів з IFC, які спрямовані на створення нових робочих місць, інвестування у створення нових активів та відновлення. 

Нагадаємо, що у грудні 2022 року Рада директорів IFC схвалила Програму фінансування для України обсягом 2 млрд доларів США. Із них 1 млрд доларів США - власні кошти IFC, ще 1 млрд доларів США планується мобілізувати за рахунок гарантій.