Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Україна може перемогти у війні, але потрібна передбачувана ритмічна підтримка: Сергій Марченко під час круглого столу міністрів на підтримку України у рамках Весняних зборів СБ та МВФ

У середу, 17 квітня, під спільним головуванням Уряду України, Групи Світового банку та МВФ відбулося п’яте засідання круглого столу міністрів на підтримку України. 

Захід відкрили виступами Президент України Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Президент Групи Світового банку Аджай Банга, Директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва, Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Учасники засідання обговорили забезпечення потреб держбюджету у 2024 та 2025 роках. 

Партнери відзначили високі результати фінансової політики України, у тому числі збереження фінансової стабільності та впровадження реформ у фіскальному напрямі.

Під час виступу, Сергій Марченко подякував партнерам за непохитну підтримку України. Зокрема, за суттєвий обсяг фінансової допомоги — 83,7 млрд доларів США з лютого 2022 року. У 2024 році до державного бюджету вже надійшло 10,2 млрд доларів США.

Водночас Міністр фінансів  додав, що масштабні виклики для фінансової системи зберігаються. Нагальним питанням є забезпечення ритмічної та прогнозованої військової та фінансової допомоги. 

“У перші місяці 2024 року ми опинилися в ситуації, коли необхідне обіцяне озброєння і техніка від наших партнерів не надходили вчасно. Це спричинило ситуацію, коли Уряд був змушений авансувати кошти на закупівлю необхідного озброєння та техніки. Цього року ми вже наблизили додаткові 4 млрд доларів США на закупівлю набоїв та амуніції, необхідних для захисту та деокупації територій. Відсутність або затримка у підтримці України спричиняє збільшення фіскального розриву та негативно впливає на нашу спроможність протистояти ворогу на фронті”, — зазначив Сергій Марченко. 

До кінця 2024 року потреба у зовнішньому фінансуванні залишається 27 млрд доларів США. Вже є запевнення від ЄС на суму близько 12,5 млрд доларів США, МВФ – 4,5 млрд доларів США та інших. Критично важливим питанням є затвердження Конгресом США пакету допомогу Україні. 

Мінфін вже веде активний діалог з міжнародними партнерами щодо залучення фінансових ресурсів у 2025 році. Міністр фінансів зауважив, що для забезпечення передбачуваності необхідно вже зараз розробити план, як збалансувати держбюджет 2025 року. 

Одним із практичних рішень має стати використання заморожених російських активів. росія є причиною масштабних руйнувань та збитків України, що робить використання цих коштів морально виправданим. Агресор має заплатити за свої вчинки.

“Поки триває повномасштабна війна міжнародна співпраця та координація зусиль є необхідними. Агресор володіє значно більшими ресурсами. Україна може перемогти і ми демонструємо це щодня, чинячи опір російській агресії. Захищаючи свої кордони, українці захищають міжнародний порядок і стримують можливе розповсюдження війни на решту території Європи.  Все, що нам зараз потрібно – ритмічне забезпечення необхідними засобами як у військовій, так і фінансовій сфері, щоб зрівняти ресурси, вистояти і перемогти у війні”, — додав Міністр фінансів України.