Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Україна отримає 109 млн доларів США грантового фінансування в рамках проєктів Світового банку з відновлення та підтримки енергосектору

11 червня Міністр фінансів України Сергій Марченко та діючий Директор у справах України, Молдови та Білорусі Аруп Банерджі підписали Листи про зміни до грантових угод за проєктами Світового банку «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей (HOPE)» та «Відновлення енергозабезпечення у зимовий період та постачання енергетичних ресурсів» (Re-PoWER). 

Підписання відбулось у межах Конференції з питань відновлення України, яка проходить 11-12 червня у Берліні, Німеччина. 

Додаткове грантове фінансування обсягом 62 млн доларів США в рамках проєкту HOPE буде спрямовано на дрібні та середні ремонти частково пошкоджених внаслідок збройної агресії росії житлових будинків. Проєкт HOPE спрямований на вирішення невідкладних та критичних потреб у ремонті частково пошкоджених індивідуальних та багатоквартирних житлових будинків у територіальних громадах, підконтрольних Уряду України.

Додатковий грант у сумі 47 млн доларів США за проєктом Re-PoWER, метою якого є відновлення основних послуг в енергетичній сфері України, буде спрямовано на забезпечення мешканців міста Харкова послугами з центрального теплопостачання, а саме проведення  закупівлі та встановлення теплового обладнання.

“Кошти від міжнародних донорів продовжують бути ключовим джерелом фінансування соціальних та гуманітарних видатків, а також відновлення та відбудови критичних обʼєктів інфраструктури. Ми вдячні команді Світового банку та партнерам за впровадження проєктів, спрямованих на своєчасне забезпечення наших громадян необхідними послугами, а також ліквідацію наслідків російського збройного терору”, — наголосив Міністр фінансів Сергій Марченко. 

Зазначені грантові кошти буде надано через Цільовий фонд підтримки, відновлення, відбудови та реформування України (URTF), який залишається одним із основних механізмів консолідації коштів партнерів з розвитку, створений Світовим банком для підтримки України. Світовий банк через фонд URTF залучив для підтримки України фінансові ресурси донорів на загальну суму близько 1,8 млрд доларів США, з яких Україна уже отримала 1,1 млрд доларів США гранту на підтримку критично важливих заходів у сфері охорони здоров’я, відновлення житла та транспортної інфраструктури, для підтримки агровиробників, а також на підвищення адміністративної спроможності Уряду.