Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

4 роки програми АЕО в Україні: попри війну бізнес продовжує демонструвати європейські темпи долучення

Український бізнес попри повномасштабну війну продовжує демонструвати високу динаміку в отриманні статусу Авторизованих економічних операторів (АЕО): за 4 роки застосування програми 48 українських підприємств отримали 50 авторизацій АЕО (станом на 01.08.2024). Завдяки цьому статусу компанії отримали найвищий ступінь довіри та низку спрощень під час митних процедур.

Така динаміка українських компаній збігається з динамікою більшості країн Європейського Союзу в перші 4 роки застосування програми, а подекуди її перевищує. 

Для порівняння, динаміка АЕО за перші 4 роки функціонування програми в ЄС (2008–2011 роки): 

  • більшість країн (17 держав-членів) мали схожий (Данія, Ірландія, Словенія, Чехія) або менший (Фінляндія, Румунія, Словаччина, Болгарія, Греція та ін.) темп нарощення авторизацій АЕО;

  • 8 країн мали вищий темп нарощення АЕО, зокрема Велика Британія*, Австрія, Бельгія, Швеція;

  • з 28 країн ЄС лише 3 країни (Франція, Німеччина, Нідерланди) нарощували АЕО значно вищими темпами ніж Україна. Однак важливо зазначити, що у цих країнах загалом набагато суворіші вимоги до підприємств щодо збереження та відновлення документів, інших бізнес-процесів, надійність яких є умовою для отримання цього статусу. Тому авторизація підприємств у цих країнах не потребувала виконання великої кількості додаткових вимог.

Є всі підстави для розвитку позитивної динаміки отримання українським бізнесом авторизацій АЕО: на сьогодні у Держмитслужбі на розгляді ще 31 заява. Це свідчить про зацікавленість вітчизняного бізнесу в отриманні статусу АЕО.

Нагадаємо, що АЕО – це особливий статус, що засвідчує високий рівень довіри до суб’єкта господарювання. Такий статус надає митні спрощення та переваги в міжнародній торгівлі, завдяки чому також можна компенсувати й низку складнощів на кордоні, викликаних зовнішніми обставинами. Незважаючи на всі виклики, з якими зіштовхується український бізнес в умовах воєнного стану,  статус АЕО відкриває підприємствам можливості для розвитку та конкурентоспроможності на зовнішньому і внутрішньому ринках. 

В Україні програма АЕО почала діяти із серпня 2020 року після прийняття необхідних законодавчих змін та підзаконних нормативно-правових актів у процесі наближення до європейського митного права та стандартів ведення зовнішньоекономічної діяльності.