Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Відбулась онлайн-зустріч Міністрів фінансів України та Норвегії

Сьогодні, 9 березня, Міністр фінансів України Сергій Марченко та Міністр фінансів Норвегії Трюґве Слагсволд Ведум провели онлайн-зустріч, в рамках якої обговорили поточну фінансову ситуацію в Україні та важливість зовнішньої фінансової  підтримки.

У зустрічі також взяли участь заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова та Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца. 

Під час зустрічі, Міністр фінансів України проінформував норвезьких колег про масштабні розміри дефіциту держбюджету, що сягнув 38 млрд дол. США на 2023 рік. Сергій Марченко відзначив зусилля міжнародних партнерів, завдяки яким більшу частину дефіциту держбюджету можна розглядати як забезпечену джерелами, зокрема, Урядом Сполучених Штатів, який передбачив надання грантової допомоги на суму 9,9 млрд дол. США, та Європейського Союзу, що започаткував нову програму макрофінансової допомоги у 18 млрд євро. Однак, навіть враховуючи ці зусилля, Україна все ще потребує 10 млрд дол. США для покриття дефіциту державного бюджету.

Сторони обговорили необхідність збереження макроекономічної стабільності України та можливості Уряду і надалі забезпечувати всі першочергові соціальні видатки держбюджету. 

Сергій Марченко також наголосив на важливості дотримання передбачуваності та ритмічності надходження зовнішнього фінансування задля уникнення необхідності вдаватись до емісії гривні, що може мати негативні наслідки у вигляді зростання інфляції.

В свою чергу, Міністр фінансів Норвегії Трюґве Слагсволд Ведум запевнив у подальшій підтримці України Урядом Норвегії.