Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Делегація Міністерства фінансів України взяла участь у засіданні BEPS Inclusive Framework

06 – 07 жовтня 2022 року заступник Міністра фінансів України Світлана Воробей очолила делегацію України на 14-му засіданні Inclusive Framework on Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) у Парижі.

Україна є однією з понад 140 юрисдикцій, які спільно працюють над запровадженням міжнародних правил у сфері боротьби з ухиленням від сплати податків, а також над розробкою нових правил оподаткування діджиталізації світової економіки.

Під час зустрічей із високопосадовцями ОЕСР заступник Міністра відзначила швидкий прогрес, якого Україна досягла у впровадженні міжнародних стандартів BEPS та обміну інформацією для цілей оподаткування, що є ключовим інструментом у боротьбі з ухиленням від сплати податків та незаконними фінансовими потоками.

За підтримки ОЕСР Україна досягла суттєвого прогресу у питаннях трансфертного ціноутворення, результатом якого є дотримання законодавства та самостійне коригування фінансового результату більш ніж 520 компаній приблизно на 11,1 млрд грн (що становить приблизно 410 млн дол. США за курсом станом на 01.01.2022) за 2020 – 2021 роки. У 2022 році понад
80 компаній вже здійснили самостійні коригування, результатом яких стали коригування фінансового результату на суму 1,9 млрд грн (70 млн дол. США).

Паскаль Сент-Ама, директор Центру податкової політики та адміністрування ОЕСР, зауважив, що Україна досягає значного прогресу у питаннях міжнародного оподаткування, і ОЕСР готова надавати пріоритетну підтримку у форматі рекомендацій та технічної допомоги.

Упродовж 2015 – 2022 років Україна скористалася перевагами програми «Податкові інспектори без кордонів» («Tax Inspectors Without Borders»), спільної ініціативи ОЕСР та Програми розвитку ООН (ПРООН), яка допомагає країнам, що розвиваються, здійснювати комплексні перевірки великих компаній.

Також експерти Міністерства фінансів України та ОЕСР обговорили напрями роботи щодо подальшого впровадження у податкове законодавство України рекомендацій та настанов ОЕСР, визначених поточними планами роботи Мінфіну та врахованих у проекті Плану відновлення України, а також співпраці щодо вирішення питань міжнародного оподаткування, з якими стикаються переміщені особи.
Участь у заході відбулась за підтримки Проєкту GIZ.