Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Денис Улютін: Розвиток надійних систем внутрішнього контролю - дієвий механізм забезпечення ефективного управління державними фінансами

29 вересня, під головуванням Першого заступника Міністра фінансів Дениса Улютіна, відбулась онлайн-конференція щодо аспектів здійснення внутрішнього контролю в органах державної влади.

Участь в заході взяли керівники державних органів, керівники структурних підрозділів з питань планування діяльністю установи, організаційно-розпорядчої роботи, фінансово-економічного забезпечення, бухгалтерського обліку і звітності, забезпечення захисту активів від втрат, внутрішнього аудиту.

«Важливим аспектом трансформаційних процесів в Україні є реформа системи управління державними фінансами та її складової – системи державного внутрішнього фінансового контролю», - зазначив Денис Улютін.

За його словами Міністерство фінансів послідовно впроваджує політику державного внутрішнього фінансового контролю та імплементує стандарти Євросоюзу.

Одним із пріоритетів є підвищення якості надання послуг суспільству, у цьому контексті важливим є створення надійних систем внутрішнього контролю у розпорядників бюджетних коштів, які, згідно з Бюджетним кодексом, повинні досягати мети і запланованих результатів та використовувати кошти максимально ефективно, законно та результативно. 

У свою чергу, Манфред ван Кестерен, старший аудитор Центральної аудиторської служби Міністерства фінансів Королівства Нідерланди, зазначив, що і сфера внутрішнього аудиту, і сфера фінансового управління і контролю відіграють дуже важливу і критичну роль в управлінні державними фінансами.

В рамках заходу учасників ознайомили з:

  •  суттю внутрішнього контролю та його користю в системі управління державними фінансами,
  •  підсумками звітування за 2019 рік та загальною інформацією про звіт за 2020 рік,
  •  міжнародними тенденціями розвитку внутрішнього контролю, тощо.

Зокрема, експерти зауважили, що за результатами огляду загальних характеристик фінансового управління і контролю в Україні встановлено, що до 2018 року більше уваги приділялося розвитку внутрішнього аудиту ніж фінансовому управлінню і контролю. Таким чином розвиток програмно-цільового методу/середньострокового бюджетного планування та дотримання міжнародних вимог потребують оновленої уваги до фінансового управління і контролю.

Також встановлено недостатню обізнаність всіх учасників процесу про важливість фінансового управління і контролю. Керівники вважають його сферою, закріпленою за фінансовими підрозділами і/або Міністерством фінансів.

«Розвиток надійних систем внутрішнього контролю - дієвий механізм забезпечення ефективного управління державними фінансами» - звернув увагу Денис Улютін.

Детальніше з презентаційними матеріалами конференції можна ознайомитись тут