Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Відбулось перше засідання Керівного комітету міжвідомчої Координаційної Платформи донорів України

Сьогодні, 26 січня, Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль відкрив перше засідання Керівного комітету міжвідомчої Координаційної Платформи донорів. Ініціатива започаткована для координації існуючих і нових механізмів підтримки бюджету України, а також швидкого відновлення та реконструкції. 

Співголовами Платформи є Міністр фінансів України Сергій Марченко, заступник радника Білого дому з національної безпеки з міжнародної економіки Майкл Пайл від Сполучених Штатів та Генеральний директор бюджетного департаменту Єврокомісії Герт-Ян Купман від Європейської Комісії. У зустрічі також взяли участь представники країн G7, Європейської Комісії та міжнародних фінансових організацій.

Сторони обговорили шляхи покращення координації фінансової підтримки для покриття нагальних бюджетних потреб України в умовах війни, а також відновлення та реконструкцію країни.

Під час виступу Сергій Марченко розповів про негативні наслідки повномасштабного вторгнення рф на економічну та бюджетну системи, про комплекс рішень Уряду України, який допоміг зберегти загальну стабільність в країні, а також окреслив пріоритетні напрями реформ, бюджетні потреби та потреби на відновлення.

“Війна спровокувала скорочення доходів державного бюджету України через значне збільшення видатків на оборону та гуманітарні потреби, а також зменшення податкових надходжень. Завдяки підтримці міжнародних партнерів нам вдалося консолідувати близько 31 млрд доларів США станом на кінець 2022 року, що дозволило профінансувати більше половини дефіциту”, – зазначив Міністр фінансів України. 

Дефіцит держбюджету у 2023 році становить 38 млрд доларів США. Уряд України вжив заходів, які допомогли скоротит місячний дефіцит у 2023 році до 3-3,5 мільярда доларів США, що також є величезним показником, враховуючи нагальні потреби у відновленні, які постійно зростають. Макрофінансова допомога ЄС у розмірі 18 мільярдів євро та 9,9 мільярдів доларів США грантового фінансування від США є потужною підтримкою. Проте, враховуючи зусилля партнерів, дефіцит залишається близько 10 млрд доларів США.

Міністр фінансів України наголосив, що Координаційна Платформа донорів допоможе знайти нові рішення фінансової підтримки та вийти на новий рівень співпраці. 

Співголови міжвідомчої Координаційної Платформи донорів високо оцінили зусилля Уряду України для збереження фінансової стійкості, а також запевнили у збільшенні підтримки для України.

Щодо відновлення, Україна окреслила пріоритетні напрями, які потребують швидкого фінансування. Зокрема, енергетичний сектор, розмінування, відновлення житла та критичної інфраструктури, підтримка економіки. Для реалізації пріоритетного відновлення необхідно близько 17 млрд доларів США, сума для виконання найбільш нагальних ремонтних робіт сягає 5.7 млрд доларів США.

Також сторонами було обговорено реалізацію низки структурних реформ для зміцнення конкурентоспроможності країни та створення подальшої основи для відновлення. Сергій Марченко зазначив, що за підтримки Міжнародного валютного фонду та Європейського Союзу Уряд України сформував широкий спектр пріоритетних напрямів реформування. 

“Ми вітаємо рішення МВФ щодо започаткування Моніторингової програми за участі Ради виконавчих директорів Фонду. Ми працюємо над впровадженням передбачених Програмою заходів. Ми сподіваємося, що успішна реалізація наблизить країну до запуску нової повноцінної фінансової програми співпраці з МВФ з другого кварталу 2023 року, що допоможе нам профінансувати решту дефіциту бюджету”, – зауважив Міністр фінансів України.

Підсумовуючи, сторони домовились тісно співпрацювати для визначення пріоритетів фінансової допомоги для стабілізації макроекономічної ситуації та реалізації сталого та інклюзивного відновлення.