Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Уряд України розширює співпрацю з МВФ: Започатковано Фонд розвитку потенціалу України з цільовим бюджетом у 65 млн доларів США

13 лютого розпочав роботу Фонд розвитку потенціалу України (Ukraine Capacity Development Fund – UCDF), що адмініструється МВФ. Офіційно про це було оголошено під час інаугураційного засідання Керівного Комітету UCDF у Києві. 

Міністр фінансів України Сергій Марченко та Голова Національного банку України Андрій Пишний виступили із промовою на відкритті засідання. Також у заході взяв участь Перший заступник Міністра фінансів України Денис Улютін. 

Міжнародний валютний фонд був представлений заступницею директора Європейського департаменту МВФ Умою Рамакрішнан, керівником місії МВФ в Україні Гевіном Греєм та іншими експертами МВФ.

Представники влади України, партнери з розвитку та фахівці МВФ обговорили пріоритетні кроки щодо посилення спроможностей України у межах нового Фонду. 

Також сьогодні було схвалено план роботи UCDF. Ключові напрями Трастового фонду: економічні та фінансові реформи, що узгоджуються з заходами у межах програми Механізму розширеного фінансування МВФ (EFF). Зокрема, фіскальні реформи, монетарна політика, зміцнення фінансової доброчесності, боротьба з корупцією, а також технічна допомога з макроекономічних питань.

Сергій Марченко наголосив на важливості посилення інституційної спроможності Уряду України. А також подякував донорам Фонду розвитку потенціалу України за внески, які забезпечать надання технічної допомоги.

“Ми вдячні Урядам Японії, Нідерландів, Словакії, Латвії, Литви та Ірландії за підтримку Фонду. Ми відчуваємо вашу потужну допомогу як на початку повномасштобного вторгнення, так і зараз. Допомога країн-донорів є сигналом, що ми на правильному шляху”, — заявив Міністр фінансів України. 

У середньостроковій перспективі цільовий бюджет Фонду розвитку потенціалу України у розмірі 65 млн доларів США сприятиме підтримці реформ, спрямованих на забезпечення макроекономічної та фінансової стабільності, повоєнної відбудови та інтеграції до ЄС. Станом на сьогодні, внески донорів становлять 16,5 млн доларів США. 

Перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін відзначив ефективну співпрацю Мінфіну з експертами МВФ, зокрема у сфері управління державними фінансами з метою зміцнення бюджетної бази та управління фіскальними ризиками. 

“Підтримка має відображати цілі програми Extended Fund Facility щодо зміцнення державних політик та впровадження комплексних реформ на шляху вступу України до ЄС”, — сказав під час зустрічі Денис Улютін. 

Розповідаючи про результати співпраці, він відзначив, що за останні кілька місяців, технічна підтримка була зосереджена на наступних напрямах: аналізі фінансових показників і фіскальних ризиків ключових державних підприємств, а також стрес-тестуванні їх фінансових показників за різними майбутніми сценаріями. Цей аналіз було опубліковано в звіті про фіскальні ризики державного бюджету на 2024 рік. 

На початку грудня 2023 року відбулась місія з питань середньострокового бюджетного планування з метою прогнозування показників бюджету на середньостроковий період. А минулого тижня пройшла місія для покращення управління ліквідністю, щоб краще передбачати та управляти фінансовою невизначеністю особливо в умовах воєнного стану.