Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

ЄБРР спрямує кредит в обсязі 97 млн євро на підтримку стійкості роботи НЕК “Укренерго” 

Сьогодні, 26 серпня, Міністр фінансів України Сергій Марченко та Президент Європейського банку реконструкції та розвитку Оділь Рено-Бассо підписали угоду про внесення змін до Договору гарантії щодо Проекту модернізації мережі електропередачі.

Водночас голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький підписав угоду про внесення змін до Кредитної угоди з ЄБРР. 

Зміни передбачають спрямування 97,3 млн євро під державну гарантію та гарантію однієї з країн “Великої сімки” на підтримку стійкості роботи НЕК “Укренерго”. Кошти надаються в рамках Пакету допомоги ЄБРР у відповідь на війну в Україні шляхом перепрофілювання кредиту ЄБРР в рамках Проекту модернізації мережі електропередачі.

У червні НЕК “Укренерго” вже отримало від ЄБРР 50 млн євро на підтримку ліквідності.  

“Сьогодні співпраця з міжнародними партнерами є одним із головних пріоритетів роботи Міністерства фінансів. Я вдячний ЄБРР за надзвичайно важливу підтримку нашої країни під час військової агресії рф. Спрямування кредиту на фінансування критичних операційних витрат  НЕК “Укренерго” допоможе підтримати стабільність роботи компанії”, – зазначив Сергій Маренко під час підписання.

Довідково

ЄБРР є одним з найбільших інституційних інвесторів в Україні. Сукупний обсяг виділеного Україні Банком фінансування станом на серпень 2022 року становить 17,6 млрд євро в рамках 516 проектів. 

В державному секторі на стадії реалізації знаходиться 9 спільних з ЄБРР проектів загальним обсягом позик 1,76 млрд євро (залучено державою або під державні гарантії).