Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін обговорив з бізнесом проект Порядку встановлення відповідності принципу «витягнутої руки» операцій із сировинними товарами

23 вересня Міністерство фінансів за участю провідного експерта ОЕСР Томаса Балко провело партнерську зустріч із представниками бізнесу, присвячену обговоренню коментарів та пропозицій від експертного та бізнес середовища щодо проекту Порядку встановлення відповідності умов контрольованих операцій із сировинними товарами принципу «витягнутої руки». Участь у заході також взяли голова та представники Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, а також суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Наталія Блажівська.

«Трансфертне ціноутворення у операціях з сировинними товарами є однією з найбільш актуальних тем у сфері оподаткування. А особливо зараз, в гарячий період звітної кампанії, коли платники податків подають звіти про контрольовані операції та повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.

Маю надію, що представлений Порядок буде тим інструментом, який активно використовуватиметься бізнесом, контролюючими органами та судами», — наголосила Світлана Воробей, заступник Міністра фінансів.

У свою чергу Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, відзначив, що імплементувавши кроки Плану BEPS у законодавство, Україна фактично почала нове життя в першу чергу для бізнесу та податкових органів. «Цей Порядок є сучасним. Сподіваюсь, що за результатами його обговорення він стане тим інструментом, який буде сприйматися бізнесом та активно використовуватись в роботі», – висловив свою думку Данило Гетманцев.

На важливості зазначеного документу для платників податків і податкових органів наголосили Паулюс Маяускас, ключовий міжнародний експерт з податкових питань проекту EU4PFM в Україні, Руслан Лазаренко, радник проекту GIZ в Україні, які надавали експертну підтримку при напрацюванні проекту.

Під час обговорення фахівці Міністерства фінансів, Державної податкової служби, Офісу підтримки реформ при Міністерстві фінансів, проекту EU4PFM розглянули запитання, що надійшли від представників бізнесу. В свою чергу, їх автори одержали можливість в режимі прямого спілкування одержати коментарі та пояснення щодо викладених у Порядку  підходів. Зокрема, щодо застосування коригувань до котирувальних цін, визначення комерційної раціональності контрольованих операцій тощо.

За словами Томаса Балко, експерта ОЕСР, старшого радника групи з розвитку кадрів для боротьби з BEPS практиками, тема встановлення відповідності умов контрольованих операцій із сировинними товарами принципу «витягнутої руки» для України є вкрай важливою. На його погляд, запропоновані в Порядку правила розроблені збалансовано. Разом із тим він прокоментував декілька важливих аспектів впровадження цих правил, зокрема, зазначив наступне:

«Для того. щоб застосувати принцип «витягнутої руки» для визначення справедливої ринкової ціни необхідна прозорість і доступ до інформації, потрібна співпраця і розкриття інформації від членів групи компаній, до якої входить платник податків. Якщо є повний доступ до інформації та прозорість, в такому випадку можна застосувати принцип «витягнутої руки» правильно і повною мірою. Разом з тим, ця умова не завжди виконується. Тому правила, закріплені в проекті Порядку на основі рекомендацій ОЕСР, розроблені в тому числі і для таких випадків. Описаний в них підхід дозволяє визначити ціни в таких випадках на основі принципу «витягнутої руки» – Порядок пояснює як працювати з обмеженими джерелами інформації, доступними в Україні. З цієї точки зору, цей документ є керівництвом як для сумлінного платника податків, так і для податкової служби (в тому числі, якщо платники недобросовісні). Таке керівництво важливе для податкової служби, оскільки пояснює що робити в складних ситуаціях. Воно також буде корисним для суддів при розгляді податкових спорів. Більш глибоке вивчення того, як працює бізнес, із залученням експертів по конкретному виду сировини, поглиблення експертизи податкових органів допоможе далі розвивати ці правила в Україні», — пояснив він.

З огляду на сказане, Томас Балко наголосив на важливості розвитку практики застосування Кроку 11 Плану дій BEPS (в тому числі і для подальшого розвитку правил трансфертного ціноутворення з сировинними товарами). Впровадження цього кроку передбачає комплексний аналіз податкової та статистичної інформації для оцінки того, як дотримуються принципи Плану BEPS на практиці. «Необхідна постійна аналітика і аналіз ризиків, щоб зрозуміти в якому напрямку рухатися», – зазначив експерт.

Крім того, серед напрямків в рамках розвитку правил ТЦУ, на його погляд, Україні слід приділити увагу таким важливим темам як фінансові операції, операції з нематеріальними активами і застосування правил «витягнутої руки» в концепції постійних представництв (зокрема, як застосовувати цей принцип на основі діючих конвенцій про уникнення подвійного оподаткування).

Матеріали зустрічі

Запис обговорення доступний за посиланням

Презентація проекту

Структура сировинних товарів - презентація 

Практика Верховного Суду - презентація