Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: Представники Мінфіну та Європейського інвестиційного банку здійснили черговий  перегляд портфеля спільних проектів

25 січня 2022 року, під головуванням заступника Міністра фінансів України Олександра Кави відбувся черговий онлайн перегляд портфелю проектів Європейського інвестиційного банку(ЄІБ).

У ході обговорення питань учасники розглянули поточний стан з підготовки та реалізації спільних проектів, а також узгодили план заходів на наступний період. Зокрема, було обговорено питання в рамках проектів, які на даний час реалізуються в Україні, а також узгоджено подальші кроки щодо їх усунення.

Олександр Кава зазначив, що ресурси, які надає ЄІБ є важливим джерелом фінансування проектів розвитку держави. «Кредитні кошти ЄІБ дозволили Уряду реалізувати низку важливих проектів з соціально-економічного розвитку України та підвищити якість життя для наших громадян. На сьогодні портфель проектів ЄІБ в державному секторі є найбільшим серед Міжнародних фінансових організацій з якими співпрацює Уряд України», - додав заступник Міністра.

Окрім того, сторони обговорили можливості реалізації за кредитні кошти ЄІБ проекту із запуску швидкісних електропоїздів з Києва до Лисичанська (Луганської області) за 7 годин, завдяки фінансування модернізації та електрифікації залізниці на ділянці  Сіверськ – Новозолотарівка – Лисичанськ.

Починаючи з 2004 року загальний обсяг наданих Європейським інвестиційним банком фінансових ресурсів в Україні, як в державному, так і приватному секторі складає більше 7,5 млрд євро. На сьогодні проектний портфель ЄІБ у державному секторі складає 25 проектів загальним обсягом 5,2 млрд євро, ще 3 проекти загальною вартістю 570 млн євро знаходяться на стадії ратифікації фінансових угод.

Спільні з Європейським інвестиційним банком проекти спрямовані на покращення стану автомобільних доріг України, модернізацію енергетичної галузі, розвиток муніципальної, авіаційної та залізничної інфраструктури, розвиток транспортної логістики, енергоефективність громадських будівель у містах України, створення центрів професійної освіти, підтримку малого та середнього бізнесу, відновлення соціальної інфраструктури Донецької і Луганської та ряду інших регіонів України.