Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін презентував проект Порядку встановлення відповідності умов контрольованих операцій із сировинними товарами принципу «витягнутої руки»

Мінфін спільно з Комітетом підприємців з податкових питань Торгово-промислової палати України за підтримки заступника Міністра фінансів України Світлани Воробей, а також за участю Державної податкової служби України презентував проект Порядку встановлення відповідності умов контрольованих операцій із сировинними товарами принципу «витягнутої руки».

«Трансфертне ціноутворення у операціях з сировинними товарами є однією з найбільш актуальних тем у сфері оподаткування. Цьому питанню приділено увагу у Кроках 8-10 Плану дій BEPS, частина положень яких вже імплементована у податкове законодавство України (закон №466)» — відзначила Світлана Воробей.

Вона нагадала, що на виконання положень цього закону Мінфіном розроблено низку нормативно-правових актів, що регулюють питання трансфертного ціноутворення. Презентований Порядок є спільним напрацюванням Міністерства, ДПС, та міжнародних експертів.

Проект Порядку визначає, зокрема:

  • пріоритетність методу порівняльної неконтрольованої ціни
  • особливості здійснення коригувань зіставності операцій із сировинними товарами;
  • особливості застосування інших методів трансфертного ціноутворення (підходи до функціонального аналізу, визначення бізнес-моделей, вибору сторони, що досліджується, використання зовнішніх джерел інформації);
  • особливості застосування котирувальних цін та коригувань в розрізі груп сировинних товарів (зернові, олійні культури, нафтопродукти, феросплави, металопродукція тощо).

Проект порядку

Презентація проекту

«Звертаю увагу, що Ми очікуємо коментарі та пропозиції від експертів та бізнесу стосовно Порядку до 21 вересня 2021 року.

А вже 23 вересня 2021 року надані пропозиції будуть обговорюватися під час круглого столу.

До обговорення планується залучити, представників Комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики, членів Експертної ради з питань підготовки узагальнюючих податкових консультацій, профільних фахівців Міністерства фінансів та Державної податкової служби. Також очікується участь експертів ОЕСР та проекту EU4PFM в Україні», — повідомила Світлана Воробей.

Участь у заході взяли Паулюс Маяускас, ключовий міжнародний експерт з податкових питань проекту EU4PFM в Україні, Людмила Паламар, директор Департаменту міжнародного оподаткування Міністерства фінансів України, Роман Гопцій, старший проектний менеджер Офісу підтримки реформ при Міністерстві фінансів України, Катерина Риженкова, начальник управління трансфертного ціноутворення Департаменту податкового аудиту ДПС, Ольга Богданова, радник заступника Міністра фінансів України, керуючий партнер Crowe Erfolg Ukraine, Дмитро Михайленко, голова податкового комітету Торгово-промислової палати України.

Безпосередньо до презентації Проекту долучилось близько 200 представників бізнесу.

Запис Презентації доступний за посиланням.

Мінфін очікуватиме на пропозиції та коментарі до редакції Порядку від експертного та бізнес середовища до 21 вересня 2021 року. Пропозиції та коментарі щодо Порядку необхідно одночасно надати на електронні адреси: nhorieva@minfin.gov.ua, vsyniavskyi@minfin.gov.ua та ostepanov@tax.gov.ua.