Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін про реформування банківської системи: головною метою залишається зменшення частки держави у банківській системі до рівня нижче 25%

Сьогодні, 02 листопада 2021 р., відбулась робоча зустріч з обговорення прогресу в приватизації державної частки Укргазбанку. У зустрічі взяли учать заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук, Голова Національного банку Кирило Шевченко, а також представники правління і наглядової ради Укргазбанку. 

Відповідно до Засад стратегічного реформування державного банківського сектору, Україна прагне суттєво знизити частку держави у банківській системі з метою створення рівних умов конкуренції для розвитку та удосконалення фінансової системи країни. Першим кроком у реалізації цього завдання стало затвердження Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) групи Світового банку позики для Укргазбанку з можливістю подальшої конвертації у капітал. У березні 2021 року банком вже отримано кредит у сумі 30 млн євро.

«Головною метою Мінфіну, як акціонера, залишається зниження частки держави в банківській системі до рівня нижче 25% у 2025 році. Партнерство з IFC  і трансформаційні процеси, які проводить Укргазбанк на виконання стратегічних завдань, суттєво покращують його привабливість для подальшої приватизації. Приватизація Укргазбанку має стати success story Уряду та вагомим прикладом для всіх інвесторів щодо привабливості банківського ринку України», – зазначив Юрій Драганчук.

Також Юрій Драганчук повідомив, що співпраця з IFC відбувається ефективно, зокрема, щодо процедури залучення фінансового радника. Вона має відбутись максимально прозоро та відповідно до вимог законодавства. Наступний етап – вибір найкращої опції продажу фінансової установи.

Учасники зустрічі обговорили статус виконання дорожньої карти з приватизації Укргазбанку. Серед інших банків з державною часткою Укргазбанк є найбільш готовим до приватизації. Про це свідчить його операційна ефективність та низький рівень проблемних активів.

Успішне завершення процесу приватизації Укргазбанку стане потужним сигналом для всіх інвесторів, що країна виконує свої зобов’язання з реформування банківського сектору України та побудови сталої банківської моделі, заснованої на кращих світових практиках.