Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: У 2021 році на оплату медичних послуг для оперативного лікування з трансплантації органів спрямовано майже 315 млн гривень

Станом на 01 жовтня 2021 року на оплату медичних послуг для оперативного лікування трансплантації органів спрямовано 314,9 млн грн з передбачених 501,9 млн гривень, або 63% всіх асигнувань.

В Україні, починаючи з 2018 року, реалізовується пілотний проект щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

Так, у 2021 році пацієнти отримали 151 трансплантацію нирки, 32 трансплантації печінки, 17 трансплантацій серця. Крім того, вперше в Україні проведено трансплантацію нирки дитині від померлого донора.

З початку 2021 року вже виконано 202 трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин, із них 13 алогенних ТГСК від неродинного донора.

Вперше з 2008 року, після перерви в 13 років, в Україні проведено алогенну трансплантацію кісткового мозку від родинного донора пацієнту дорослого віку та від неродинного донора пацієнту дорослого віку.

«Держава робить усе можливе для того, щоб трансплантологія в Україні працювала як система та відповідала сучасним світовим стандартам», ‒ прокоментував заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев та додав: «У наступному році буде продовжено розвиток системи трансплантації в Україні, на що передбачено майже 800 млн гривень. Це дозволить більшій кількості пацієнтів робити трансплантацію в Україні, яку раніше здійснювали лише за кордоном, що сприятиме швидкій реабілітації пацієнтів, допоможе уникнути проблем їх транспортування у післяопераційний період на значні відстані, а також зробить медичні послуги більш доступними та менш витратними для наших громадян».